• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

17 procent av männen i Sverige och 11 procent av kvinnorna har ingen nära vän, enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Foto: TT

Män mer ensamma än kvinnor – men pratar inte om det

Uppdaterad
Publicerad

Män saknar i större utsträckning än kvinnor många nära vänner. Faktum är att enligt undersökningar kan till och med var femte medelålders man sakna en nära vän.

– Det handlar om att män inte uppfostras till att odla sociala kontakter på samma sätt som kvinnor, säger Lars Jacobsson, professor i psykiatri.

17 procent av männen i Sverige och 11 procent av kvinnorna har ingen nära vän. Det blir vanligare med stigande ålder och mer tydligt för männen än för kvinnorna, skriver Statistiska centralbyrån i sin rapport om ensamhet från 2015.

Svårt att prata känslor

Att män har svårt att prata om känslor kan vara en anledning till att de inte vågar erkänna att de känner sig ensamma, säger Lars Jacobsson som är professor i psykiatri vid Umeå universitet.

– Män generellt förväntas inte vara i behov av andra. Det här ”ensam är stark”, det tycker jag ju personligen inte stämmer, men det hänger ihop med mansrollen. Det gör även att män har svårt att söka hjälp och det avspeglar sig också i

Lars Jacobsson, professor i psykiatri vid Umeå universitet. Foto: Umeå Universitet

självmordsstatistiken, där män är överrepresenterade, säger han.

17 procent av männen har inga nära vänner enligt statistik från SCB. Är män dåliga på att skaffa eller att behålla vänner?

– Man upplever kanske inte att man är speciellt intresserad av nära vänskap. Oftast är det kvinnan i förhållandet som sköter de sociala kontakterna. Det märker jag ju även i min egen värld, att hustrun är den som kontaktar vänner och håller koll på födelsedagar. Män upplever förmodligen också att det är pinsamt att prata om det, det är inget man vill erkänna, att man är ensam. Man vill inte framstå som misslyckad, vilket är en del av mansrollen.

Vanligt med självmord

Vad händer när män separerar eller blir änklingar, om kvinnan skött de sociala kontakterna?

– Det är vanligt med självmord, inte minst bland äldre män som blir ensamstående. Jag har också en bestämd känsla av att det är mycket vanligare att män som skiljer sig etablerar en ny relation, snabbare än vad kvinnor gör. Det blir en saknad som man snabbt vill försöka åtgärda. Det enklaste är att hitta en ny kvinna som får ”ta över” och fylla ens sociala behov. 

Vad kan man göra för att det ska bli bättre?

– Jag tror det är viktigt att medvetandegöra det här och prata om det. Jag upplever att pojkar får allt svårare att hantera det moderna livet. Tjejerna vill inte ställa upp på samma sätt som kvinnor gjorde för sina män förr i tiden. De värnar sitt oberoende och kan klara sig själva. Allting, även könsrollerna, håller på att förändras, men det tar tid. 

Fakta: Ensamhet i Sverige

  • Enligt SCB har var sjätte person i Sverige ingen nära vän. Bland kvinnor uppger 11 procent att de inte har någon nära vän, medan siffran för män är 17 procent.
  • 3,5 procent av kvinnorna och 2,8 procent av männen uppger att de ”sällan eller aldrig” träffar någon släkting, vän eller bekant.
  • Nära fyra procent av befolkningen, motsvarande omkring 290 000 personer, uppskattas vara socialt isolerade. Det betyder att de bor ensamma och träffar nära anhöriga och andra släktingar, vänner och bekanta mer sällan än en gång i veckan.
  • 24 procent av befolkningen (22 procent av männen och 25 procent av kvinnorna) är ensamboende.

Källa: SCB ”Nästan 300.000 ensamma i Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.