Melanie Aronson är egentligen dokumentärfilmare och flyttade 2014 till Sverige för att göra reportage om integration i Malmö. Men både de människor hon intervjuade och hon själv upplevde att det svenska samhället var svårt att komma in i på ett socialt plan.
– Jag trodde att det skulle vara ungefär lika lätt att skaffa sig vänner här som i USA. Men jag insåg snabbt att det är väldigt annorlunda i Sverige. Hemma pratar man med folk på tåget, i hissen, på gatan. Människor är mer försiktiga här, ni vill visa respekt, säger hon.
Fick en app-idé
Melanie kände, liksom många i slutet av 20-årsåldern, att det var svårare att hitta vänner när många befann sig i startgroparna för att bilda familj.
– I början använde jag dejtingappar i tron att jag kanske kunde hitta vänner där. Men det blir inte samma sak, även om man skriver tydligt att man bara söker vänskap så finns det en förväntning i botten att ”kanske kan jag få henne att ändra sig”.
En idé började slå rot, som resulterade i att appen Panion lanserades i Sverige och Danmark strax innan jul. Till skillnad från andra dejtingappar eller vänskapsappar bygger den på en sökfunktion i stället för ett planlöst svepande på folks profiler.
– Jag vill inte välja mina vänner utifrån deras utseende. I stället finns det ett antal sökord man kan använda och så får man upp andra som fyllt i samma.
Många äldre intresserade
Nu jobbar Melanie med appen på heltid. Hon berättar att en av de saker som förvånat henne efter lanseringen är vilka som visat sig använda den.
– Det är många över 60 som hör av sig med frågor som ”hur swipar jag?” Och ”Vad händer om jag trycker på den här knappen?”. Åldern spelar ingen roll, vi vill gärna att man använder appen för att skaffa sig vänner över generationsgränserna. Det finns så många där ute som känner sig ensamma, säger hon.
Tips: Så kan du skaffa nya vänner via nätet
Panion – Melanies app där människor i alla åldrar kan skaffa nya vänner. Man söker på gemensamma intressen i stället för att swipa på människors profiler.
Meetup – en app där vem som helst kan initiera en träff öppen för alla, men med speciella teman. Det kan handla om att laga middag, se på film, utöva en sport eller starta bokcirkel.
Welcome – appen där nyanlända och svenskar kan mötas. Allt som skrivs översätts till svenska och man kan chatta samt bjuda in till aktiviteter.
GoFrendly – enbart för kvinnor. Som en dejtingapp fast för vänskap.
Facebookgrupper – i gruppen ”Heja livet!” görs hela tiden inlägg där människor söker nya vänner. Det finns grupper för alla möjliga särintressen och för människor i samma livssituation. Fråga runt bland vänner om de har några tips på bra grupper att bli inbjuden till.
Bloggar – flera stora influencers lägger regelbundet upp inlägg där deras läsare kan hitta vänner. Kika in hos till exempel Sandra Beijer eller Flora Wiström.