Den 24 maj förra året föddes Grethe. Hon var en efterlängtad bebis – Marianna Johnsson Hägglund hade fått nio missfall innan och Grethe kom till via assisterad befruktning, IVF. Marianna var förlossningsrädd redan innan hon blev gravid men ju längre in i graviditeten hon kom växte rädslan sig starkare.
– Jag var inte rädd för smärtan i sig, utan för att inte ha kontroll och att det värsta tänkbara skulle kunna hända. Vi var så nära målet, så nära att få vårt lilla barn. Tanken på hur lätt det kan ryckas bort gjorde mig rädd.
En och samma barnmorska
På Auroramottagningen i Sundsvall, som hjälper förlossningsrädda kvinnor, blev hon tillfrågad att medverka i en studie som innebar att hon skulle följas av en och samma barnmorska under hela graviditeten och förlossningen, en modell som kallas caseload midwifery. Hon fick träffa barnmorskan Jenny Jansson för samtal sex gånger innan det var dags att föda.
– Vi pratade om vad rädslan bottnade i och under samtalens gång vågade jag öppna mig. Jag var rädd för att förlora barnet eller att syrebrist skulle uppstå. Många går till Auroramottagningen för att de vill ha planerat kejsarsnitt, men i mitt fall var jag rädd för kejsarsnitt.
”Jag behövde höra att barnet mådde bra”
Marianna Johnsson Hägglund fick besöka en förlossningssal och se dörren som leder ner till operationssalen där kejsarsnitten görs – en dörr hon känt skräck inför.
– Många gånger handlar det om små saker, för mig handlade det om en dörr. Bara jag pratade om det rann tårarna, säger hon.
När det var dags att föda hade Marianna sms-kontakt med sin barnmorska som mötte upp på förlossningen.
– Jag kunde slappna av och kände mig helt trygg i att hon visste vad mina rädslor var. Jag behövde höra att barnet mådde bra och att allt flöt på naturlig.
Barnmorskan Jenny Jansson ser bara fördelar med modellen som är relativt oprövad i Sverige.
– Det är helt fantastiskt, som att man sluter cirkeln. Det blir som ett avslut, säger hon.
– Det positiva är att när jag kommer in på förlossningen är den här kvinnan vigd bara för mig. Jag kan vara inne hos paret så mycket som de vill och har ingen annan patient att tänka på.
Förlossningsrädslan är borta
I dag är Marianna Johnsson Hägglund inte längre rädd för att föda och hon önskar att fler skulle få samma möjlighet.
– Jag hade en jättebra och helt komplikationsfri förlossning och jag är övertygad att Jenny har en stor del i det. Det var så fint.
Ett år senare har de fortfarande kontakt.
– Det går inte en dag utan att jag tänker på henne, säger Marianna Johnsson Hägglund.