SVT:s politiska kommentator Mats Knutson till vänster, partiledare Jimmie Åkesson (SD) till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad blir konsekvenserna av avslöjandet? Hör SVT:s inrikespolitiska kommentar Mats Knutson i videon. Foto: Malvina Britts/SVT, TT

Mats Knutson om mc-toppen på Åkessons bröllop: ”Det här skadar Sverigedemokraterna”

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat runt Jimmie Åkesson efter att en topp i det kriminella mc-gänget Comanches var gäst på SD-ledarens bröllop.

– Det här skadar förtroendet för Jimmie Åkesson och också för hans ambitioner att göra SD regeringsdugligt, säger Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiske kommentator.

Två partikollegor och SD:s pressavdelning hade kännedom om mc-mannens bakgrund under bröllopet. Det skulle även visa sig att mannen i fråga tidigare deltagit på fester hos Jimmie Åkesson.

Men Jimmie Åkesson uppger att informationen inte nått honom.

Mc-topp på Jimmie Åkessons bröllop

Kritik mot Åkesson

Oppositionen såväl som experter har ifrågasatt vad det innebär att en person inom den kriminella mc-miljön befinner sig i en partiledares närhet.

– Det som har hänt rimmar illa med Sverigedemokraternas politiska profil med hårda krav och långtgående insatser mot just gängkriminella, säger Mats Knutson.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson svarar på tre frågor om händelsen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mc-topp på Jimmie Åkessons bröllop

Mer i ämnet