I fredags presenterades den så kallade Coronakommissionen sitt andra delbetänkande. En av slutsatserna är att masstestningen kom igång för sent.
Gamla och sjuka samt hälso- och sjukvårdspersonal delades in i prioritetsgrupp ett och två. Sedan la myndigheterna till två nya grupper: ”personer med samhällsviktiga funktioner” och ”övriga relevanta grupper i samhället”.
– Men vem är samhällsviktig? Det tog en månad för MSB att komma fram med en lista den 20 maj på vilka som var de samhällsviktiga, säger kommissionens ordförande Mats Melin.
Han fortsätter:
– Det stora haveriet är att efter 17 april och fram till överenskommelsen som gjorde det möjligt att testa från 1 juni, fördes det en diskussion om vems ansvar det var att testa prioritetsgrupp tre och fyra.
– Det menar vi är ett haveri – en diskussion om ansvar och pengar – bidrog till att den här omfattande testningen fördröjdes.
Svenonius (M) ”Håller med”
Finansregionsrådet i Stockholm Irene Svenonius (M) instämmer i slutsatsen.
– Ja det håller jag faktiskt med om. Jag tycker att det är en ynkedom att inte Sverige kunde testa i den omfattningen som andra länder i vår omvärld gjorde och därmed få ner smittspridningen. Det är på grund av den stora, breda smittspridningen som vi har haft så stora dödstal i Sverige, säger hon.
Vilket är ditt ansvar att testningen inte kom igång i stor skala i Stockholm som ju var hårt drabbat?
– Det är klart att jag har ett ansvar för det, men när det är otydligheter från de statliga myndigheterna i en nationell kris, då ska man kunna lita på att det som de statliga myndigheterna säger är klart och tydligt och att det är det som gäller, säger Svenonius.
Hallengren (S): ”Lära för framtiden”
Socialminister Lena Hallengren anser att kommissionen inte redovisar vad regering och myndigheter borde ha gjort istället.
När ni ser att kommissionen konstaterar att åtgärderna inte räckte. Borde ni ha presenterat mer kraftfullare åtgärder våren 2020?
– Det är en kris av historiska mått. Vi har inte sett någonting liknande på hälsoområdet i modern tid. Exakt vilka åtgärder man skulle ha vidtagit tidigare, det beskriver inte kommissionen. Vi ska ta del av de analyser som kommissionen gör. Vi ska framförallt lära för framtiden, säger hon.