Flytande hus, grästak och fotbollsplaner byggda för att översvämmas. Här ser du metoder som minskar riskerna för översvämning. Foto: SVT Arkiv

Se metoderna som skyddar mot översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Mindre regn – men när det väl regnar kommer det massor – och med det översvämningar. Ja, så tror SMHI att framtiden kommer bli. Men det finns redan olika sätt som kan skydda oss.

Våra städer och samhällen är inte är byggda för att ta hand om stora mängder vatten på en och samma gång.

När det planeras ny bebyggelse måste den anpassas till framtidens klimat, där extremt väder väntas bli vanligare.

Klimat

Sofia Thurin arbetar på konsultföretaget WSP med att göra modeller av hur skyfall påverkar marken. Hon förklarar att det är svårare med åtgärder inom befintlig bebyggelse.

– I Stockholm till exempel är det ju redan väldigt tätbyggt. Det är lättare i nya områden där man kan komma från början och skapa plats för vattnet, förklarar hon.

Vad kan man göra då?

–Man får ta vara på de ytor som finns och tänka multifunktionellt.

Mycket att ta hänsyn till

Hon berättar att exempelvis parker kan användas för att samla upp vatten, men också leda det till platser där vattnet inte gör skada.

Men hon tillägger att det kan vara komplicerat, eftersom det är mycket annat som man måste ta hänsyn till i en stad. Man kan inte gräva hur som helst, trottoarkanter får inte vara för höga, trafiken måste kunna ta sig fram.

–Men alla kommuner borde definitivt börja behandla frågan, säger Sofia Thurin.

I videon ser du olika metoder som kommuner runtom i Sverige använder.

Fakta om granskningen

Detta är en del av SVT Nyheters upptrappade klimatbevakning under hösten. Vi har tittat på kommunernas beredskap för framtida översvämningar som följer i klimatförändringarnas spår. Vi har även följt upp tidigare stora översvämningar runt om i landet för att se vilka åtgärder som genomförts sedan dess för att undvika att samma saker händer igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet