Tusentals skogsplantor kan inte planteras ut på grund av torkan och måste kasseras. Foto: Sveaskog/Anna Hållams

Miljoner skogsplantor kasseras – förluster för skogsindustrin

Uppdaterad
Publicerad

Den extremt torra sommaren innebär problem för skogsbruket. Miljoner nya gran- och tallplantor som skulle planterats får nu kastas. Risken för skogsbränder gör att man inte kan sätta ut de unga plantorna i skogen. Plantodlarna har inte varit med om något liknande de senaste 25 åren.

Problemet för skogsbruket är att de markberedande maskiner man använder vid plantering inte kan köras i skogen. Risken är stor att gnistor bildas och sätter fart på skogsbränder i de extremt torra markerna.

– Vi hade problem även i våras då det var för mycket snö för att köra markberedarna, säger Roger Johansson, affärsområdeschef för Svenska skogsplantor.

Klimat

Det statliga företaget levererar 35 procent av alla skogsplantor som ska föryngra skogen för landets 300 000 skogsägare.

Ettåriga plantor

Det tar ett år att odla fram en ny trädplanta från frö. Fröna sås i krukor i växthus på våren och på sommaren och när hösten närmar sig vinter sätts den lilla plantan in i ett frysrum. Där ska den utsättas för vinterförhållanden för att sedan planteras ut under nästa vår och sommar. Det handlar mest om gran och tall.

De unga träden kastas

Nu står sju miljoner plantor i företagets fryshus klara att planteras i skogarna. Men i stället fraktas de bort och destrueras eftersom de inte kan sättas ut. Anläggningen i Kumla töms nu på inpackade plantor som transporteras till en återvinningsstation och mals till grovflis. Man kan inte spara de unga växterna till senare plantering. Då störs deras årsrytm.

– Vi förlorar nu 20-25 miljoner kronor i minskade intäkter i år på grund av torkan, säger Roger Johansson på Svenska skogsplantor.

Förlorar pengar

De stora skogsbolagen i norra delen av landet, SCA och Holmen, säger sig inte ha problem ännu med utplantering av småplantor. Södra skogsägarna har fått kassera närapå en miljon plantor till ett värde av fyra miljoner kronor. Södra har dessutom stoppat avverkning i vissa områden i Götaland.

Hälften av skogen i Sverige ägs av privatpersoner. En del skogsägare har redan betalat sina nya plantor och får inte tillbaka pengarna. Man riskerar att tappa ett års tillväxt utan kompensation på grund av det torra vädret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet