Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) i Agenda. Foto: SVT

Ministern: De unga har tappat hoppet

Uppdaterad
Publicerad

Det är kommunerna som måste jobba för att de unga som står utanför arbetsmarknaden får komma in där, sade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström i Agenda.

77.000 unga i Sverige har varken arbetat eller studerat under tre års tid. När Hillevi Engström kom till Agenda fick hon frågan vad regeringen vill göra för att få in dem i samhället.

– Kommunerna måste göra sitt jobb. De har skyldighet enligt lag att aktivt söka upp och erbjuda hjälp och stöd åt de här ungdomarna. Deras uppdrag är att jobba med dem som står längst ifrån arbetsmarknaden och de ska samarbeta med skolan, de sociala myndigheterna, arbetsförmedlingen, sade arbetsmarknadsministern.

Agenda

Du var själv i Tensta nyligen och träffade några av de unga där som står helt utanför systemen. Vad fick du för intryck?

– Det är ett allvarligt samhällsproblem. De har tappat hoppet och har ett lågt förtroende för myndigheter och skola och håller sig undan från vuxenvärlden. Det finns många i den här åldersgruppen som har jobb, men problemet är de unga som inte klarar skolan. Vi måste försöka få dem tillbaka dit, sade Engström.

Hon sade också att regeringen vill ha en överenskommelse med fack och arbetsgivare om en yrkesintroduktion, eller ett lärlingssystem.

Ont om ”enklare jobb” i Sverige

– Det har vi inte i Sverige i dag. Ett problem för dem som inte klarar skolan är att det finns få jobb i Sverige som inte kräver kvalifikationer. Inom OECD är vi bland de länder som har minst enkla arbeten. Därför har vi tyckt det är viktigt att sänka trösklarna, genom att göra det billigare att anställa unga men också bland annat genom halverad restaurangmoms. Så att de kommer in i branscher som inte ställer så jättehöga teoretiska krav.

Enligt Engström började problemen för de här ungdomarna förvärras i och med den ekonomiska krisen för fem år sedan och sedan har det gått åt fel håll.

– De blir inte insläppta på arbetsmarknaden och hamnar hela tiden längre och längre bak i kön.

Samtidigt, menade Engström, finns det gott om resurser att sätta in bara man kan hitta de här ungdomarna och få deras förtroende.

– Kommer de till Arbetsförmedlingen får de hjälp från första dagen, de är prioriterade.

Socialdemokraterna vill ha obligatorisk sommarskola för unga som inte klarar skolans mål och tvinga alla arbetslösa att läsa in gymnasiet, eventuellt i kombination med praktikplats. Är det inte det ett bra förslag?

– Problemet är de som inte vill till skolan. Vi kan inte tvinga dem ta gymnasieexamen. Vi försöker nu via folkhögskolorna i stället. De har lyckats bättre.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet