Arbetsförmedlingen har kartlagt unga som varken arbetar eller studerar – eller, som det heter i kartläggningen, ”saknar känd aktivitet”. Resultaten är nedslående.
77.000 unga i åldrarna 16 till 29 år har varken arbetat eller studerat på tre år, enligt kartläggningen. Av dem har drygt 20.000 aldrig varit inskrivna på Arbetsförmedlingen eller varit i kontakt med kommunen eller Försäkringskassan.
– Det är unga som driver runt, inte har någonstans att vara, som sitter hemma och spelar tv–spel eller inte gör någonting alls, säger Petra Jansson som arbetar med projektet Unga in på Arbetsförmedlingen, till Agenda.
– Ungdomarna finns över hela Sverige. Problematiken ser lite olika ut. I till exempel Stockholm hänger många i garage och liknande, men i till exempel Skellefteå sitter många hemma och gör ingenting, säger hon.
Ungdomar med utländsk bakgrund är överrepresenterade. En förklaring kan vara att den inte som inte talar tilltäckligt god svenska löper större risk att misslyckas i skolan.
Det finns ett engelskt uttryck för de här unga personerna – NEET (Not in Education, Employment or Training – som varken studerar, arbetar eller praktiserar). De kallas ”den förlorade generationen” och 2011 utgjorde de 15,4 procent av alla mellan 15 och 29 och 29 år i EU.
”Inte så coolt att jobba”
I Sverige har Arbetsförmedlingen startat projektet Unga in i en rad städer för att hitta dessa unga. AF försöker anställa anställa unga som själva finns i dessa miljöer, har kontakter och långsamt kan bygga upp ett förtroende för myndigheterna. Tomas Amanuel är en av dem. Men hans jobb är svårt.
– Det har förändrats. Det är inte så coolt att jobba och plugga. Det mer coolt att hänga i centrum, gå på egen vinning, inte känna sig bunden och att man är fast i en miljö där man inte trivs. Många av de här unga trivs inte i en arbetsmiljö som inte liknar deras egen miljö, säger han.
Tomas Amanuel är anställd i på Unga in i Stockholmsförorten Tensta, där Agendas reporter träffar honom. I ett utbränt garage, som tidigare fungerade som ett slags uppehållsrum för sysslolösa ungdomar, pekar han på tre bokstäver som klottrats på väggen: FTP.
– Man kanske inte får säga det, men det står för fuck the police och det är kanske en kort sammanfattning av vilken inställning man har här till myndigheterna, säger han.
– Det blir missnöje. Klyftan växer. Och just i den klyftan ser vi vad som händer. Kompetenskraven höjs medan arbetslösheten ökar... Det blir för stort glapp. Det är en mycket farlig situation, säger han.
AF–chefen: Vi behöver miljonbelopp
I dag finns Unga in på sex platser. Det är ett projekt som Arbetsförmedlingen startat på eget intiativ. Resultaten är goda: 85 procent av de som deltagit har gått vidare till utbildning, jobb eller annan aktivitet. Nu vill Arbetsförmedlingen bygga ut versamheten till alla de utsatta bostadsområden där kartläggningen visar att många unga går sysslolösa.
– Jag skulle vilja få ett uppdrag från regeringen att jobba med dessa som finns men ändå inte finns. Vi behöver miljonbelopp för att kunna anställa fler unga som kan koderna i de här områdena, säger Angeles Bermudez-Svankvist, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, till Agenda.
Tomas Amanuel själv är ett exempel på att allt inte är hopplöst. Han säger att när han fick chansen att jobba för Arbetsförmedlingen så vände allt.
– Det har betytt allt. Jag har fått struktur i mitt liv. Jag känner hopp och att jag vet vad jag ska göra för att få en trygg och stabil framtid.
Men en kille som Tomas och Agendas reporter träffar i Tensta har ett annat budskap:
– Alla jobb verkar vara upptagna. Ni har tagit alla jobben. Stämningen i Tensta nu är inte bra. Folk är väldigt arga, säger han till Agendas reporter.
Se reportaget i Agenda söndag 2 juni kl 21.15 i SVT2. I studion: Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Se programmet här och i efterhand här.