Ny lista: Bolag i jättehärvan bakom fem största konkurserna

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges fem största konkurser 2022 kan alla kopplas till mobilhärvan. Det visar en ny sammanställning som SVT tagit del av.

Samtidigt fortsätter polis och åklagare sina insatser mot bolagen som misstänks ingå i det som nu betecknas som EU:s största härva med momsbedrägerier.

Europeiska åklagarmyndigheten uppger att man totalt spärrat över 500 bankkonton.

Den svenska konkurstopplistan har sammanställts av kreditupplysningsföretaget Creditsafe, och visar att mobilhärvans bolag för tredje året i rad dominerar i toppen. De står bakom tio av tjugo av de största konkurserna, rankade efter bolagens officiella omsättning.

De fem högst upp ska sammanlagt ha omsatt över tio miljarder. Myndigheterna misstänker att det till stor del handlar om skenaffärer – men med syftet att begära ut enorma återbetalningar av moms från staten.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Europeiska åklagarmyndigheten EPPO betecknar i dag mobilhärvan som EU:s största momsbedrägeri någonsin. Under namnet Operation Admiral gjordes i november tillslag i en rad länder med beslag av bland annat bilar och klockor.

Enligt åklagarna finns det tydliga kopplingar mellan mobilhärvan och annan organiserad brottslighet. Bland annat misstänks pengar från droghandel användas för att bygga upp de företagskonstruktioner som krävs för att genomföra bedrägerierna. (Se video.)

Advokat och revisor straffade

I Sverige jobbar i dag över 20 åklagare med sammanlagt över 60 ärenden i härvan.

Över hundra bolag har haft verksamhet i bland annat i Västmanland, Örebro, Värmland och Västernorrland.

En rad åtal har väckts och fleråriga fängelsestraff har utdömts i Skåne, Stockholm och Halland.

En advokat har också förlorat sin licens och en revisor fått en varning för sitt agerande kring bolagen.

Knyts till börsfavoritens partner

SVT har granskat mobilhärvan sedan 2019, och har tidigare rapporterat om flera av aktörerna i konkurstoppen.

Det gäller till exempel det näst största konkursbolaget, som drivits av en krets av personer som också figurerat kring det haussade medicinteknikföretaget Aegirbios partnerbolag.

I det fallet visar nu också nya handlingar att kopplingarna kan vara starkare än vad som tidigare varit känt (se faktaruta).

De utpekade bolagens företrädare har tillbakavisat alla anklagelser om brott och andra oegentligheter.

Mobilhärvan, Lundaraketen och Gävleföretaget

Medtechbolaget Aegirbio i Lund blev 2021 års börsraket med en rad nyheter om att man sålt covidtester till Thailand och andra asiatiska länder för hundratals miljoner.

Men framgångssagan kraschade, bland annat efter att SVT avslöjat att aktörer från mobilhärvan stått bakom det transportföretag som på uppdrag av Aegirbios partnerbolag Nowmed i Gävle skulle flyga covidtesterna till Asien.

Handlingar som SVT tagit del av visar nu att samma aktörer också varit aktiva i just Nowmed, alltså i det bolag som Aegirbio själva beskrev som sin partner och som hade ansvaret för de asiatiska jätteordrarna.

Aegirbio bröt med Nowmed efter SVT:s avslöjande och har återkommande anklagat Gävlebolaget för att ha orsakat problemen med ordrarna. Nowmeds ägare har dock tillbakavisat kritiken, och bland annat hävdat att Aegirbios ledning drev på för att skicka iväg en leverans som fastnade i den thailändska tullen.

Aegirbio har i sin tur återkommande fått hård kritik för felaktiga uppgifter och försenad information till aktiespararna, bland annat kring just den leveransen. Förra veckan anmäldes Aegirbio till Börsens disciplinnämnd med ett yrkande om avnotering från marknadsplatsen First North.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Mer i ämnet