Förändringarnas vindar har egentligen alltid blåst i våra samhällen, men nog inte så fort och kraftigt som de blåser i dag.
Både på grund av, men också tack vare, digitaliseringen kommer flera av de yrken vi i dag känner till att försvinna. Men desto fler kommer att tillkomma. Bland dessa yrkestitlar finns dna-coach, etikutvecklare, robotpersonlighetsdesigner och oldfluencer.
– Vi har funnit tio yrken som kommer att komma eller på ett sätt redan kommit. Det är lätt att bli rädd för att “robotarna” kommer att ta över men vi ser att mänskliga förmågor kommer att vara viktiga även i framtiden, till exempel för att göra robotar bättre på att umgås med människor, säger Claes Åberg, kommunikationschef på Trygghetsrådet.
Empati allt viktigare
Trygghetsrådet, som ägs av Svenskt Näringsliv och Förhandlings- och samverksrådet, PTK, har av denna anledning valt att för första gången spana framåt för att sia om de jobb som kan tänkas behövas i framtiden.
Det som rapporten spår är att våra mänskliga kvalifikationer kommer vara enormt betydande i en allt mer digitaliserande värld. För även om en dator eller robot kan bära på kunskap och effektivt hantera den, finns det saker som inte går att lära ut. Som empati, samarbetsförmåga, kreativitet och innovation, där också de mänskliga mötena kommer bli ännu viktigare.
– Den mänskliga kunskapen kommer vara värd att betala för och sådana jobb som drar mot det filosofiska kommer att bestå. Några exempel kan vara präster, psykologer och lärare som kommer att vara svåra att ersätta med algoritmer eftersom man måste använda alla sina sinnen, säger Claes Åberg.
Samhällsförbättrande företag
Empati kommer troligtvis att bli “en av de absolut viktigaste mänskliga fördelarna som människor har gentemot robotar”, står det i rapporten. Men förutom det gäller också att företag tar en mer aktiv roll. Att redovisa sitt avtryck på världen kommer vara lika självklart som att redovisa ekonomiska resultat. Och det kommer att krävas ett så kallat “högre syfte” för att locka till sig framtidens arbetskraft och mycket fokus på hanteringen av känslig data på ett korrekt sätt.
– Syfte och värdering blir allt viktigare för de som snart kommer att dominera arbetsmarknaden. Millenials och senare generationer kommer inte att jobba för företag som fuskar med etik och klimatet. Ett företag kommer att behöva vara schysst och bidra till samhällsförbättring, säger Claes Åberg.
Anställningsformer, arbetsplatser och den vardagliga rutinen kommer nog att se helt annorlunda inom en snar framtid. På vissa håll har förändringarna redan skett med anställda som bestämmer över sin egen tid så länge leveranskraven möts. Till och med antalet semesterdagarna kan komma att ligga på arbetstagarnas bord, skriver Trygghetsrådet.
Aldrig fullärd
Men vår största utmaning är att man aldrig kommer vara riktigt fullärd och att vi hela tiden kommer behöva öka våra kompetenser och kunskaper, menar rapporten. Dessutom kommer vi att hoppa mellan yrken och arbetsplatser, mer än vi tidigare gjort.
– Vi måste lära medan vi jobbar. Utvecklingen går så fort att man inte kan räkna med att skola om sig något år, utan lärandet måste ske kontinuerligt, säger Claes Åberg.
Framtidens jobb
1. Distansare – Tack vare etableringen av AR och VR kan ännu fler yrken utföras på distans, till exempel tekniker och montörer.
2. Gig-manager – Allt fler blir egenföretagare och frilansare, en gig-manager hjälper till med att hantera det praktiska och mentala.
3. Robotpersonlighetsdesigner – robotarna på arbetsplatserna kommer behöva personligheter som passar in på arbetsplatsen och med de mänskliga kollegorna.
4. Kulturflätare – Hjälper till att utveckla kulturen på arbetsplatserna både utifrån lönsamhet och medarbetarnas bäst.
5. Klimatrevisor – Analyserar och redovisar företags hållbarhetssatsningar, tar fram klimatekonomiska strategier.
6. Vertikalodlare – Framtidens bonde som arbetar väldigt lokalt, klimatsmart och tar fram råvaror med hjälp av teknologin.
7. Etikutvecklare – Hjälper företag att identifiera och kommunicera sitt ”högre samhällsförbättrande syfte”.
8. Molnvakt – Säkerställer att känslig data hanteras korrekt och behålls säkert.
9. Dna-coach – Hjälper att tolka hälsovärden och tar fram individanpassad tränings- och kostupplägg för att förebygga sjukdomar och hälsoproblem.
10. Oldfluencer – Inspirerar till en mer aktiv och social livsstil även under pensionen genom sociala medier och mötesplatser.
Källa: Trygghetsrådet