Person tankar dieselbil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser framtiden ut för dieselbilar? Jan-Erik Berggren, reporter på Teknikens Värld reder ut. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Motorexperten: Sverige kommer få betala för låga diesel- och bensinpriser

Uppdaterad
Publicerad

Priset på diesel och bensin fortsätter att dala. På sikt kommer Sverige dock att få betala för de ökade utsläppen det medför, säger motorexperten Jan-Erik Berggren.

– Vi kommer att bygga på oss en skuld till EU, säger han.

Efter den senaste sänkningen är priset på en liter diesel snart under 17 kronor, det lägsta på tre år i Sverige. Även bensinpriset fortsätter att sjunka.

Utöver den sänkta reduktionsplikten har ett fallande oljepris och en stärkt krona bidragit till att Sverige i dag har bland de lägsta drivmedelspriserna i Västeuropa.

Jan-Erik Berggren, motorjournalist på Teknikens värld, spår att de låga priserna kommer att fortsätta på kort sikt. För de som är ute efter en dieselbil skulle det kunna leda till en dyrare affär.

– Efterfrågan på begagnande dieselbilar är ganska konstant, men utbudet av nya bilar minskar och då kan man tänka sig att priserna på begagnat ökar, säger han i Morgonstudion.

Men enligt Jan-Erik Berggren kommer de låga bränslekostnaderna med en pris – EU:s kvotplikt.

– Vi kommer att bygga på oss en skuld till EU för att vi släpper ut för mycket per körd mil med fossila bilar, säger han.

I framtiden ser Jan-Erik Berggren höjd skatt som ett sätt att betala av den skulden.

– Vi kommer att behöva betala den skulden på något sätt fram mot 2030, och då kanske det inte är så bra att vi har släppt ut mer de här åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.