Huawei har hamnat i centrum för en debatt om den kinesiska teknikens allt viktigare roll i världens digitala infrastruktur. Kritiker hävdar att det är riskfyllt för länder som Sverige att göra sig beroende av företag som i sin tur bedöms vara beroende av en god relation till den kinesiska statsledningen.
I Sverige tillhör internetoperatören Bahnhofs vd Jon Karlung de kritiska rösterna:
– En väldigt stor del av den svenska infrastrukturen kommer från Kina. Det är viktigt att folk känner till det, säger han.
Huawei å sin sida säger man är ett privat företag som inte lägger sig i politiken.
– Vi försöker hålla oss så oberoende av politiken som möjligt och fokuserar på våra kunder och vårt företag, säger bolagets Sverige-vd Kenneth Fredriksen.
Säkrare i Shanghai än i Stockholm
Men när Jon Karlung nyligen mötte två nordiska Huawei-chefer i samband med ett stort evenemang för Huaweis svenska anställda, så framkom en delvis annan bild. Mötet dokumenteras med dold kamera av en SVT-medarbetare som presenteras som Jon Karlungs kollega, och som pressar och provocerar Huawei-cheferna med frågor om vad Bahnhof ska svara konsumenter som är kritiska till Kinas politik.
Varför är det så mycket övervakning? Är det en bra sak?
– Det är en bra sak. Från medborgarnas synvinkel är det en bra sak. Om man gör något dåligt så vet man att man är övervakad, svarar den ena Norden-chefen.
Den andre fyller på med att han alltid känner sig säker i Shanghai, till skillnad från i Stockholm, och att den kinesiska övervakningen inte är konstigare än att svensk polis i vissa fall har rätt att begära ut data från telefonbolag vid misstanke om brott.
Var på konferens med Säpo
När SVT spelar upp citaten för Huaweis Sverige-vd Kenneth Fredriksen så gör även han en jämförelse med Sverige.
– Jag var på en konferens med både Säpo och en minister, där de talade om att öka övervakningen i till exempel Malmö för att stävja kriminalitet. Så länge det görs på ett bra sätt och med respekt för privatlivet…
Men görs detta i Kina?
– Men det har ju ingenting att göra med vad vi håller på med.
Kinaexperten Jerker Hellström vid FOI reagerar på jämförelsen mellan övervakning i Sverige och Kina.
– Då glömmer man att Kina är en stat där kommunistpartiet står över rättsväsendet och inte tvärtom. Det gör det problematiskt.
Huawei uppger att cheferna uttalat sig som privatpersoner vid ett privat möte.