Alliansen väcker misstroendeförklaring mot infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: TT

Ministrarna kan redan nu börja städa ur sina arbetsrum i regeringskansliet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Säkerhetsskandalen vid Transportstyrelsen har snabbt eskalerat till en fullskalig regeringskris. Tre ministrar kommer nu att tvingas lämna regeringen och om statsministern väljer att utlysa nyval väntar ytterligare dramatik under hösten.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Alliansens besked på onsdagsförmiddagen innebär att Anders Ygeman, Peter Hultqvist och Anna Johansson redan nu kan börja städa ur sina arbetsrum i regeringskansliet.

LÄS MER: SVT Nyheter direktrapporterar – Alliansen väcker misstroendeförklaring mot tre ministrar

IT-skandalen

Alliansen och Sverigedemokraterna har majoritet i riksdagen och det innebär att en misstroendeomröstning inte kan sluta på annat sätt än att de fälls.

Om inte statsministern avskedar dem redan nu kommer alltså riksdagen inom några veckor att tvinga dem att avgå.

Högt spel från Alliansen

Men Alliansen ägnar sig åt ett högt spel. Stefan Löfven kan kontra med att utlysa nyval. Som opinionssiffrorna ser ut just nu är det ett vågspel för Alliansen.

TV: Anna Kinberg Batra: Jag förväntar mig att de avgår

Å andra sidan har Alliansen knappast något alternativ. Sjunkande opinionssiffror och interna konflikter tvingar partiledarna att visa handlingskraft. Det handlar också om att visa väljarna att Alliansen är minst lika stridslysten som Sverigedemokraterna.

Tidigare har Alliansen hotat med en misstroendeförklaring i anslutning till höstens budget. En för många svårbegriplig konflikt där allianspartierna dessutom varit oense om vilka statsråd som i så fall skulle vara föremål för misstroendeförklaringen.

Passiv hantering

Regeringens passiva hantering av säkerhetsskandalen vid Transportstyrelsen har därför kommit som en skänk från ovan för Alliansens partiledare. Genom att statsministern själv talat om haveri och hot mot rikets säkerhet har Alliansen fått de argument den behöver för att driva frågan om misstroendeförklaring mot tre av regeringens ministrar.

LÄS MER: IT-skandalen: Detta har hänt

För Stefan Löfven är det ett hårt slag att han nu blir av med två av sina tyngsta statsråd. Både inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist har varit två av hans mest lyckade utnämningar.

Det är därför en ödets ironi att de tvingas bort till stor del på grund av infrastrukturminister Anna Johanssons oförmåga att klara sitt uppdrag.

Lätt att göra sig av med Johansson

Att göra sig av med Anna Johansson är inget större problem för Stefan Löfven. Men att bli av med Anders Ygeman och Peter Hultqvist inför ett valår som sannolikt kommer att domineras av säkerhetsfrågorna är i det närmaste en mardröm för statsministern.

När regeringens budget röstades ner i riksdagen 2014 var Stefan Löfven snabb med att förkunna att han tänkte utlysa nyval. En stukad och försvagad borgerlighet kröp snabbt till korset och ingick den så kallade Decemberöverenskommelsen med regeringen.

Löfven har flera val – bland annat att själv avgå

Stefan Löfven har möjlighet att utlysa nyval även nu. Ett sådant kommer då att hållas under hösten, beroende på när det utlyses. Tidpunkten är knappast idealisk eftersom Sverige har fasta mandatperioder. Oavsett vad hålls alltså ett ordinarie riksdagsval i september 2018.

Men statsministern har fler alternativ än att utlysa nyval. Ett är att låta de tre aktuella statsråden lämna regeringen, ersätta dem med nya ministrar och sedan arbeta vidare som om inget hänt.

TV: Det här är misstroendeförklaring

Stefan Löfven kan också välja att testa oppositionens nerver genom att avskeda enbart Anna Johansson, men hota med nyval om oppositionen fortsätter att driva avgångskravet mot Anders Ygeman och Peter Hultqvist.

Ett annat alternativ är att statsministern avgår utan att utlysa nyval. Som majoriteten ser ut i riksdagen är det då sannolikt att Stefan Löfven återkommer som statsminister fram till det ordinarie riksdagsvalet 2018.

Både Centerpartiet och Liberalerna har ju intygat att de inte kommer att sätta sig i en regering som är direkt beroende av Sverigedemokraterna.

Oavsett vad väntar en dramatisk sommar och höst i svensk politik.

TV:  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

IT-skandalen

Mer i ämnet