SVT:s reportrar och bilder på material de granskat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar reportrarna Linus Svensson och Maria Lapenkova varför du ska använda Verifieringshjälpen. Foto: Simon Krona

Nu kan du tipsa SVT Verifierar – med Verifieringshjälpen

Publicerad

Vilka bilder och videor i ditt flöde behöver du hjälp att granska? Nu är det enklare än någonsin att tipsa SVT Nyheters verifieringsreportrar.

Dela misstänkt innehåll med oss genom vår nya tipstjänst Verifieringshjälpen.

SVT Verifierar kommer att granska sådant innehåll som fått stor spridning, eller som vi bedömer ha ett särskilt nyhetsvärde.

SVT verifierar

Det är så enkelt som att trycka på en knapp. Nästan.

Så går en verifiering till

SVT Nyheter använder flera olika metoder när vi undersöker äktheten. När vi exempelvis undersöker en bild så använder vi satellitbilder, flygdata, skuggor och andra detaljer för att ta reda på mer om vad som hänt.

Vad innebär det att verifiera?

Att verifiera något innebär att man fastställer riktigheten, bestyrker något. Ofta görs det genom att kontrollera om någonting stämmer överens med verkligheten, eller ett original.

Andra synonymer till verifiera är fastlägga, belägga, intyga.

I tider av krig och politisk polarisering har behovet av att kunna undersöka om något är äkta ökat. Och artificiell intelligens har ytterligare bidragit till att fejkade bilder och filmer blir svårare att avslöja.

SVT Verifierar kombinerar traditionell journalistik med analys av bilder, digitala fotspår och öppna källor för att verifiera uppgifter som sprids och skildra viktiga nyhetshändelser på djupet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet