Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Anders Wiklund/TT

Ny analys: Fortsatt elsparande kan sänka elpriset kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare tio procents elsparande kan pressa elpriset i år med en tredjedel. Det visar en analys Energiforsk gjort.

Svenska elkonsumenter har under de senaste månaderna sparat ungefär tio procent. Det har hållit nere priserna. Ytterligare tio procents sparande i södra Sverige kan pressa elpriset med en tredjedel.

– Det är mycket tycker jag, det kan handla om mellan 50 öre och en krona per kilowattimme. Så det kan absolut handla om mycket pengar för hushåll och företag, säger Marcus Wråke, vd på Energiforsk.

I videon förklarar Marcus Wråke vad det betyder om elpriset sänks med en tredjedel och vad Energiforsk tror om elpriserna de närmaste åren.

Därför kan sparande sänka elspriset

Ytterligare 10 procents elsparande under 2023 i södra Sverige (SE3 och SE4) tillsammans med 3 procents minskad förbrukning i EU ger ett elpris som är 39 procent lägre nästa vinter. (51 öre/kWh istället för 84 öre). I snitt under helåret blir sänkningen något mindre (36%) men eftersom beräkningen är ungfärlig så man kan säga att ett elsparande på 10 procent till kapar priset med en tredjedel. Även i norra Sverige skulle elpriserna sänkas lika mycket.

Att elsparande pressar priset beror på två saker. Dels blir det färre timmar när den dyraste elproduktionen måste kopplas in, och dels blir det färre timmar när södra Sverige får betala samma höga pris som i Nordeuropa. Det beror på att elsparande ökar exporten och då fylls kablarna till grannländerna till max vilket leder till att det blir en inhemsk elmarknad med lägre ”Sverigepriser”. 

För konsumenten är det en dubbel vinst att spara och effektivisera eftersom det både ger lägre konsumtion och därmed en lägre elräkning, och att ett gemensamt elsparande pressar elpriset.

10 procents besparing är 11 TWh vilket är lite mer än en stor kärnkraftreaktor. En total besparing på 20 procent motvarar alltså nästan produktionen vid Forksmarks kärnkraftverk.

Analysen från Energiforsk har beställts av Fossilfritt Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.