Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flygbolaget SAS redovisar sin delårsrapport. Arkivbild Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Ny miljardförlust för SAS

Uppdaterad
Publicerad

SAS redovisar en förlust före skatt på 2 449 miljoner kronor för första kvartalet i flygbolagets brutna räkenskapsår, avslutat i januari. Under motsvarande kvartal ett år tidigare var förlusten 2 597 miljoner kronor.

Intäkterna lyfte samtidigt till 7 896 miljoner kronor, upp från 5 545 miljoner kronor. SAS vd, Anko van der Werff, pekar när han summerar på en positiv trend med fler passagerare.  

– Covid är över. Vi hade 50 procent fler passagerare som flög med oss än förra året. Vi ser den hälsosamma trenden både när det gäller flygningar och bokningar. Vi ser att människor bokar för våren och sommaren, det känns väldigt annorlunda jämfört med senaste åren, säger han till SVT.

Van der Werff svarar också ”ja självklart” på frågan om det är säkert att boka biljett med bolaget i sommar.

I linje med förväntningar

Men trots fler bokningar ligger resultatet alltså fortsatt på minussidan.

– Med den här 50-procentiga ökningen är vi fortfarande bara tillbaka till 75 procent. Men trenden är tydligt annorlunda än den var förut. Resultatet är i linje med förväntningarna för det här året. Vi vet att det här året fortfarande kommer vara förlustbringande. Men passagerare är tillbaka – efter det kan vi bygga för framtiden, säger van der Werff.

Omstrukturering

SAS befinner sig sedan sommaren 2022 i en omstruktureringsprocess enligt planen SAS Forward och har bland annat lämnat in en ansökan om så kallat konkursskydd i en domstol i USA enligt ett så kallat Kapitel 11-förfarande. 

Omstruktureringsprocessen väntas vara avslutad under andra halvåret 2023. Under tiden avser SAS att fortsätta sina flygningar som vanligt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.