En hand som håller en markeringspenna är synlig på en svart yta. På papperet finns en teckning som avbildar en dramatisk scen, där en person river sönder en bok hotfullt och två figurer står nedanför. Teckningen är i svartvitt och fångar en känsla av dramatik och rörelse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna som anses för farliga för att undervisa: Hör om fler fall i klippet Foto: Stephanie Mourad/Pontus Stark/SVT

Skyddsstopp 30 gånger mot enskilda elever – för farliga för lärarna

Uppdaterad
Publicerad

Elever som slår, sparkar och hotar lärare med tillhyggen.

De senaste åren har skyddsombudsstopp mot enskilda elever lagts minst 30 gånger i Sverige. Den drastiska åtgärden innebär att skolpersonalen inte får arbeta med den specifika eleven.

– Det har handlat om elever som är en fara för våra medlemmar, säger skyddsombudet Tommi Wärme.

SVT har kartlagt fall där skyddsombud ansett att det funnits en risk för personalens liv eller hälsa på grund av en enskild elev.

Det handlar till exempel om ett barn i Stockholm som inom loppet av två veckor slagit en lärare och en assistent samt hotat ytterligare en lärare. I ett annat fall i Upplands Väsby har en elev försökt slå och bita personal, nypt, rivit och dragit i håret samt kastat stenar och tunga leksaker.

Hör om fler fall i klippet.

Saknas statistik

Arbetsmiljöverket har ingen statistik på hur ofta skyddsombudsstopp utfärdats mot enskilda elever. Men vi hittar minst 30 fall sedan 2011. 14 av dem har skett de senaste tre åren. I veckan kom också en analys från Arbetsmiljöverket, som visar att anmälningarna om hot och våld mot personal har mer än fördubblats på tio år.

– Jag kan se att skyddsstopp används mer frekvent eftersom man ser att det fungerar, säger Simon Sandström, huvudskyddsombud på Sveriges Lärare i Stockholm.

Han har själv utfärdat skyddsstopp på enskilda elever och tycker att det kan vara ett effektivt sätt att få arbetsgivaren att agera snabbt. Men skyddsstoppen har hittills inte varat längre än en vecka.

– Kommer man inte fram till en lösning så kan ett skyddsstopp i teorin ligga kvar längre. Det vore intressant att se vad som skulle hända då, eftersom arbetsmiljölagen ställs mot skollagen, säger han.

Varierande effekt

Sju av de 30 skyddsstoppen gäller skolor i Borås, som har cirka 114 000 invånare.

– Jag vet att vi sticker ut i statistiken. Andra kanske inte har prövat eller vet om att man kan lägga skyddsstopp på enskilda elever, säger Tommi Wärme, ordförande för Sveriges Lärare i Borås.

Han säger att åtgärden haft olika effekt från fall till fall, men att den brukar leda till att skolan sätter in nya resurser, andra undervisningslokaler, eller annan stöttning som krävs.

Kan det vara så att ni använder skyddsstopp på enskilda elever för lättvindigt?

– Jag skulle säga att vi är otroligt noggranna och försiktiga innan vi gör det. Vi har alltid haft stöd av Arbetsmiljöverket i de ärenden som gått vidare till dom.

I en skriftlig kommentar till SVT skriver skolminister Lotta Edholm (L) att hon ser allvarligt på hot och våld. Samt att skolorna måste trygga säkerheten, samtidigt som de säkrar skolgången för den utåtagerande eleven.

30 SKYDDSSTOPP PÅ ENSKILDA ELEVER

Kartläggningen har gjorts med hjälp av sökningar i Arbetsmiljöverkets handlingar hos Acta Publica samt i mediearkivet Retriever.

Augusti 2024 Upplands Väsby

Mars 2024 Bollebygd

Februari 2024 Borås

Februari 2024 Borås

Februari 2024 Visby

April 2023 Falu kommun

Mars 2023 Hägersten-Älvsjö

Maj 2023 Partille

Maj 2023 Bromma (två elever)

April 2023 Göteborg

December 2022 Borås

Juni 2022 Kungälv

Februari 2022 Ystad

Oktober 2020 Haninge

Mars 2020 Norrtälje

Februari 2020 Botkyrka

Oktober 2019 Borås

Mars 2019 Skövde

Oktober 2018 Norrtälje (två elever)

Februari 2018 Borås

November 2017 Vallentuna

November 2017 Borås

Oktober 2017 Sandviken

Maj 2017 Borås

April 2017 Partille

Mars 2016 Härnösands kommun

December 2015 Göteborg

Maj 2011 Göteborg

FAKTA: SKYDDSOMBUDSSTOPP

Om det finns en omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa har ett skyddsombud rätt att avbryta arbetet. Det kallas för skyddsombudsstopp.

Åtgärden regleras i 6 kap. 7§ arbetsmiljölagen.

Lagtexten specificerar inte om faran behöver vara en enskild elev eller något annat.

När skyddsombudet begär skyddsstopp så tar arbetsgivaren ställning till det. Om skyddsombud och skolledning inte är överens så avgörs frågan av Arbetsmiljöverket.

– Vi prövar bara ärendet utifrån arbetsmiljölagen. Förbudet ligger tills arbetsgivaren har löst situationen, det kan vara fem dagar eller längre. Skolplikten är en fråga för skolan och Skolinspektionen, säger Peter Johanssen, t.f. enhetschef på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning.

Skyddsstopp har ingen egentlig tidsbegränsning, till skillnad från en avstängning som får pågå i högst en vecka. Det införs med kravet att skolan ska hitta en långsiktig lösning för att säkra arbetsmiljön. Stoppet kan gälla vissa delar av skolgången eller samtlig undervisning.

Källa: Arbetsmiljöverket/Sveriges Lärare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.