• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En drönarbild av en skadad strandremsa i skåne

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se unika bilderna efter stormen Babet. Foto: SVT

Före och efter stormen Babet – unika bilder avslöjar extrem stranderosion

Publicerad

Nästan hela Skånes syd- och ostkust utsattes för betydande stranderosion under stormen Babet, där marknivån sjönk med 75 centimeter eller mer. Det visar en unik kartläggning som SVT tagit del av.

– Nästa storm ramlar husen ner i havet, säger Caroline Hallin, kustforskare på Lunds universitet.

Stormen Babet drog in över Sydsverige i oktober 2023 och orsakade omfattande skador på hus och fordon, hamnar och vägar, bryggor, pirar och fällda träd. En person avled i samband med stormen.

– Redan ute på fältet mitt i natten såg vi att det var illa, säger Sebastian Bokhari Irminger, erosionsexpert på Statens geotekniska institut, SGI.

Stormen Babet

Kustingenjörerna i Skåne är ett tight gäng, och en handfull av dem blev stormjägare när Babet drog in. De insåg tidigt att den kunde få stora konsekvenser och varnade kommuner och myndigheter.

Unik kartläggning

Efter Babet påbörjades också ett unikt samarbete med berörda kommuner och myndigheter, och särskilda mätningar har gjorts i vinter med flygskanning längs hela kusten.

Sebastian Bokhari Irminger analyserar fortfarande datan och hoppas kunna säga exakt hur stor yta som påverkades av stormen till sommaren.

För SVT har SGI tagit fram en karta med nivåförändringar på 75 centimeter eller mer utmärkt i rött – vilket innebär betydande erosion.

Nästan hela Skånes syd- och ostkust är röd.

Kartan bygger på särskilda mätningar före och efter stormen Babet 2023 och visar sträckorna med kraftig erosion – där marken sjunkit med 75 centimeter eller mer. Foto: Sebastian Bokhari Irminger, SGI (grafik),

Värsta stormen sen 1904

– Vi har inte sett så omfattande stranderosion på minst 120 år, säger Caroline Hallin, kustforskare på Lunds universitet.

Hon var med i fält under stormen, och säger att all data kommer hjälpa dem att förutsäga kommande stormars konsekvenser. En sak är hon säker på.

– Nästa storm kommer hus att ramla i havet.

I Abbekås längs en av de värst drabbade kuststräckorna, är stormen fortfarande synlig efter sex månader. Här har strandpromenaden och ett 15-tal meter sluttning längs stranden försvunnit.

– Jag höll inte på att ta mig upp till huset igen, säger Katarina Forste, 79 år.

Hon flyttade hit 1969. Här har barnen vuxit upp och barnbarnen lekt – men inget är sig likt efter Babet. Som många husägare längs Skånekusten funderar hon på hur hon ska skydda huset.

Hon tänker inte flytta.

– Nej, den här platsen är för viktig för mig. Den kan jag aldrig lämna.

Så här kustremsan i Smygehamn ut före stormen Babet. Foto: SGI
Och så här ser samma strand ut efter stormen. Foto: SGI

STORMEN BABET 2023

Babet drog in över Sverige 20 oktober 2023 med kraftiga ostliga och nordostliga vindar och vindbyar i orkanstyrka. Östersjön hade redan höga vattenståndsnivåer och nådde rekord på en rad platser.

Tåg och flyg ställdes in inför stormen, och i Vellinge sattes översvämningsskydd upp. I Danmark evakuerades en del av kusten.

Stormen orsakade många översvämningar och nedfallande träd, och förstörde vägar och hus, hamnar, bryggor och pirar längs stora delar av Skånes kust.

I Sverige avled en person i samband med stormen. Minst fyra dödsfall rapporterades också från Storbritannien och Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Babet

Mer i ämnet