Mycket har hänt sedan 2013 då Socialdemokraterna senast uppdaterade sitt partiprogram. En flyktingkris har skakat Europa, Donald Trump har valts till president i USA två gånger, flera terrorattacker har skett i Europa och en våldsvåg av organiserad brottslighet sveper över Sverige.
Socialdemokraterna har också fått Magdalena Andersson som partiledare.
– För mig var det uppenbart att det finns en större potential för socialdemokratin i vår tid, säger Andersson på en pressträff.
Hon säger att samhället har förändrats och nämner bland annat invandringen, kriminaliteten och ökande klyftor.
– Vi ska vara den centrala och starkaste kraften för samhällsutveckling i Sverige.
Kriminaliteten, ett ord som inte ens förekom i förra programmet, har fått en egen punkt.
"Det har varit nödvändigt att möta den grova brottsligheten med ett skifte i kriminalpolitiken där en lång rad straff skärpts", står det i programmet som sedan listar 16 punkter för hur S ska bedriva sin kriminalpolitik.
Från generös till stram
När det kommer till invandring och migration har S svängt helt.
"Vi vill ha en generös och reglerad invandring", deklarerade man 2013. Nu förespråkar man en "stram svensk migrationspolitik" och "större krav på att alla i Sverige lär sig svenska".
Samtidigt rasar kriget i Mellanöstern och Ukraina – och Sverige och Finland har blivit medlemmar i Nato. Att Sverige ska vara alliansfritt har därmed strukits.
Till skillnad från 2013 då S konstaterade att "demokratin vinner mark i världen" finns nu rubriken "Demokratin utmanas".
"Efter en ljusnande tid i slutet på 1900-talet där murar revs, diktaturer föll och länder öppnade upp sig mot omvärlden har demokratin allvarligt utmanats", skriver S.
Avskaffa monarkin
Många ställningstaganden är dock sig lika. S har exempelvis fortfarande en antikapitalistisk inriktning och partiet vill fortfarande avskaffa monarkin.
Utkastet till partiprogrammet ska remitteras och kan klubbas först på partikongressen i maj nästa år.