Familjehemspappan Johan Wengrud om oseriösa konsulenter i branschen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Wengrud har varit familjehem i flera år och säger att han blivit hotad av oseriösa konsulentföretag: ”Skulle bli svartlistad”. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Samy Dahlman/SVT

Oseriösa företag tjänar miljoner på att placera barn

Uppdaterad
Publicerad

Konsulentföretagen är externa mellanhänder som förmedlar familjehem åt barn. Bakom företagen som fakturerar kommuner på miljoner finns misstänkta ekobrottslingar, kopplingar till gängkriminalitet och personer som tidigare ratats av Inspektionen för vård och omsorg.

16-årige Tim hade elva placeringar på två år – och SVT:s granskning visar att det fanns brister i flera av jour- och familjehemmen.

Botkyrka kommun använde sig av externa förmedlare, så kallade konsulentföretag, för att hitta boenden åt honom. En dyrare lösning som Botkyrka i regel betalar mellan 75 000 och 90 000 kronor i månaden för när det handlar om unga med svårare problematik.

Vid ett tillfälle anlitades en jourhemskonsulent som tidigare dömts för misshandel, olaga hot och skadegörelse. Mannen är även dömd för bokföringsbrott efter att ha drivit omsorgsföretag som blivit av med tillståndet hos Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Fallet är inte unikt.

Varningssignaler i många bolag

SVT Nyheter har granskat aktörerna i branschen. Totalt handlar det om 359 bolag som i oktober hade tillstånd att bedriva konsulentstödd verksamhet – i 99 av dem fanns det olika typer av varningssignaler. I några av dem kopplingar till organiserad kriminalitet.

.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Håkan Claesson/SVT, Grafik: Anna-Maria Marklund/SVT

– De här aktörerna går mellan olika branscher, de är smarta. Det är skattemedel som finansierar de här verksamheterna, säger Anette Nilsson, enhetschef på tillsynsmyndigheten Ivo.

Kritik i utredning

Branschen pekas ut som problemfylld i utredningen “Barn och unga i samhällets vård” som nyligen lämnades över till regeringen.

– Det är ett lotteri om det fungerar, för det finns så många olika brister, säger utredaren Carina Ohlsson (S).

Hon föreslår bland annat att ett nationellt familjehemsregister ska införas och att kommunernas ersättning ska gå direkt till familjehemmen och inte via konsulentföretagen.

Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Blurrad bild på Tim ur förundersökning till vänster, bild på stig i skog till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tim, 16, rekryterades in i det blodiga gängkriget mellan Foxtrot och Dalennätverket. Det slutade med att han var nära att dö. Foto: Polisen

Tre familjehemsförmedlare i granskningen

Koppling till gängkriminell

En person bakom företaget är misstänkt för grovt skattebrott i ett annat omsorgsbolag. Ett bolag där även en gängkriminell man, som nyligen dömdes i en narkotikahärva, var involverad. Även en närstående till företrädaren misstänks för brottslighet med bolag.

Kritiserats av Ivo

Företaget har i år kritiserats för sin HVB-hemsverksamhet. Enligt Ivo har de inte gjort lex Sarah-anmälningar trots allvarliga missförhållanden som slagsmål och kränkningar från personal. Ivo har även nekat tillstånd för ett nytt HVB-hem med anledning av upprepad ekonomisk misskötsel.

Åtalad för ekobrott

Mannen som drev bolaget från start står nu åtalad för bokföringsbrott i verksamheten. Han lämnade styrelsen tidigare i år – men hans fru sitter kvar i ledningen. Mannen har tidigare suttit i styrelsen för ett annat företag i samma bransch som förlorat tillståndet hos Ivo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.