På onsdagen meddelade Storbritannien att landet vill öka antalet kärnvapen från 180 till 260 stridsspetsar. Det innebär en ökning med 44 procent. Beskedet kom mycket överraskande, säger de experter SVT talat med.
– Det är naturligtvis en besvikelse. Det går i helt motsatt riktning mot målet att försöka minska kärnvapnens betydelse och mängd, säger Tytti Erastö, kärnvapenexpert vid Sipri.
Storbritannien är en av fem kärnvapenmakter som undertecknat FN:s icke-spridningsavtal (NPT) som reglerar majoriteten av kärnvapnen i världen. Övriga länder som ingått avtalet är USA, Ryssland, Kina och Frankrike.
Brott mot avtalet
Det finns sammanlagt nio kärnvapenstater, men fyra av dem accepterar inte FN:s icke-spridningsavtal (NPT). Det är Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea. Nordkorea undertecknande visserligen avtalet, men lämnade det.
Dessa fyra kärnvapenstater anses vara de ”olagliga” kärnvapenmakterna i FN:s perspektiv.
Att Storbritannien nu säger att de ska öka antalet stridsspetsar och även utöka deras möjliga användning är ett tydligt brott mot deras åtagande, enligt FN:s icke-spridningsavtal och dess portalparagraf nummer sex, säger Tytti Erastö.
– Det strider mot Storbritanniens icke-spridningsbaserade åtagande att eftersträva nedrustning. Och tyvärr är inte Storbritannien den enda kärnvapenmakten som inte uppfyller sina åtaganden enligt avtalet.
– Alla fem kärnvapenstater som skrivit på icke-spridningsavtalet har enligt paragraf 6 åtagit sig att eftersträva nedrustning. Och det står helt klart att denna uppdaterade policy leder landet i rakt motsatt riktning.
Ny teknik och hot
Hon säger att britterna nu även meddelar att de kan använda kärnvapen mot stater som inte har kärnvapen, baserat på hot från nya teknologier.
– Det här sänker tröskeln ytterligare till att faktiskt använda kärnvapen. Det som är nytt är den dimension som nya teknologier får i samband med det här.
Vilka nya teknologier?
– Det är det som är problemet – det är inte specificerat. Jag menar att Storbritannien går i USA:s fotspår här på grund av USA:s kärnvapenpolicy från 2018.
Hon fortsätter:
– Möjligheten att USA skulle använda kärnvapen som svar på cyberattacker. Dock är den här brittiska versionen av nya teknologier ännu mer problematisk, eftersom ”nya teknologier” kan syfta på nästan vad som helst.