Att leva i en hederskontext innebär att det finns förväntningar och krav på att familjens intressen sätts framför de egna. Detta kan ta sig i uttryck på olika vis, exempelvis genom kyskhetsnormer och begränsning av främst flickors liv. Pojkar kan också drabbas men i proportion till mängden utsatta flickor är det alldeles för få som söker stöd och hjälp.
– Flickor är mer utsatta än pojkar och kan exempelvis könsstympas eller tvingas utomlands för att gifta sig. Trots att pojkarna lever i samma kontext med våld och hot har de mer att vinna på att stanna kvar i familjen, att acceptera att man är en utövare av hedersförtryck och är en del av kollektivet, säger Mikael Thörn enhetschef på Jämställdhetsmyndigheten.
Kriminella nätverk
De flesta pojkar förstår inte själva att de lever under förtryck, och de fångas heller inte upp av samhället i lika stor utsträckning som hedersutsatta flickor. Mikael Thörn menar att det kan få flera konsekvenser.
– Pojkar som inte får stöd och hjälp fortsätter att utöva hederskultur och får en mindre jämställd bild av kvinnor. De riskerar även att hamna i andra kollektivistiskt starka strukturer som exempelvis gängkriminalitet, extremism och klanbaserad kriminalitet.
Förebyggande åtgärder
Under de senaste 20 åren har flera organisationer och myndigheter arbetat för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck i samhället. Men eftersom flickor i sådana situationer är mer utsatta har man osynliggjort pojkarna menar Mikael Thörn, enhetschef på Jämställdhetsmyndigheten, som nu hoppas att samhället ska arbeta mer förebyggande och mer åtgärdsorienterat.
– När en flicka anmäls eller söker skydd så finns det oftast syskon i familjen som man borde utreda. Det är ett sätt att synliggöra de andra som bor i familjen. Det handlar om bristande familjeomsorg, man utövar inte hedersförtryck mot ett barn i familjen utan mot alla på ett eller annat sätt
Hit kan du vända dig om du är utsatt för hedersförtryck
Till socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.
Akuta händelser
Vid akuta händelser bör du alltid kontakta 112. Om händelsen inte är akut, men du ändå behöver kontakt med sjukvård kan du ringa till Vårdguiden 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.
Socialtjänsten
De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.
Ungdomsmottagningen
På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.
Origo
Polisens resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Ring anonymt och gratis under vardagar kl 09.00-16.00 på 020-25 30 00 – samtalet syns inte på telefonräkningen. Du kan också ställa en hemlig fråga här.
Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:
TRIS – Tjejers rätt i samhället
Till TRIS nationella jourtelefon 010-255 9191 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd. TRIS har också en chatt som är öppen måndagar och torsdagar mellan 15.00-23.00. Du som chattar kan vara helt anonym.
GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime
Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.
Kvinnofridslinjen
På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.
BRIS – Barnens rätt i samhället
Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.
Rädda Barnen
Den som är barn eller ungdom kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen tisdag–torsdag klockan 13.00–15.00 och måndag–torsdag och söndag klockan 19.00–21.00.
Kvinnojourer
Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.
Unizon
Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.