– Man kan kännas sig hotad och tycka att det är obehagligt men det är inte alltid det är brott som vi kan ingripa mot, vi kan inte ingripa mot folk som tycker annorlunda, säger Annika Lindroth, kommenderingschef.
Fem anhållna
SVT Nyheter har tidigare rapporterat om flera incidenter under Almedalsveckan där den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NRM, varit inblandade.
Natten mot lördag gick ett 20-tal personer runt i centrala Visby och skanderade nazistiska slagord – fem av dem kunde senare anhållas misstänkta för hets mot folkgrupp och skadegörelse.
Polisen har fått kritik för att man gett den nazistiska organisationen tillstånd att vara i Almedalen – och för att man inte ingripit i större utsträckning, men polisens kommenderingschef Annika Lindroth slår ifrån sig kritiken.
– Vi kan inte förutse saker som ska hända var och när de ska hända, säger hon.
– Det finns väldigt tydliga lagar och grundlagsskyddade rättigheter, och polisen ska laga efter lag och inte efter tyckande. Vi kan inte neka dem tillstånd, för att göra det ska det råda upploppsliknande krigszoner.
Den paragraf som tillämpas vid till exempel högriskmatcher och gör att polisen kan köra bort personer gäller inte vid allmänna sammankomster, som här i Almedalen, menar Annika Lindroth.
Kan man känna sig trygg i Visby?
– Jag tycker att man kan känna sig trygg, sen är det så att när det händer saker som misshandel och liknande så är det verkligen beklagligt, men om polisen skulle ha resurser att stå och titta på varenda människa i hela Almedalen skulle vi ha fått vara lika många som det finns människor, och det säger sig självt att det inte är möjligt.
Annika Lindroth anser dock att polisen har haft tillräckligt med resurser. Efter nattens händelse kommer polisen att intensifiera sin patrullering så att den blir mer strukturerad.
Fakta: Turerna kring NMR:s tillstånd i Almedalen
Region Gotland har inte skickat in någon överklagan mot mot polisens beslut att låta nazistiska Nordiska motståndsrörelsen ha ett bokbord vid Södertorg, ett antal timmar varje dag, 3-8 juli, under Almedalsveckan.
Däremot överklagade RFSL Ungdom detta tillstånd om så kallad allmän sammankomst. Överklagan avslogs i förvaltningsrätten.
Frågan var i ett annat läge i samband med att NMR tidigare i våras ansökte om tillstånd att bland annat få sätta upp ett tält under Almedalsveckan. Mark kunde inte upplåtas för nazisterna, var bedömningen och ansökan avslogs.
Däremot har NMR alltså mellan 3 och 8 juli haft tillstånd att använda den allmäna talarplatsen.