Emma Ramstedt är verksamhetsutvecklare brott i nära relation på polisens nationella operativa avdelning, NOA. Foto: Polisen

Polisen: ”Står du och tvekar – anmäl”

Uppdaterad
Publicerad

Våga anmäla så tidigt som möjligt. Det är Emma Ramstedts, nationell verksamhetsutvecklare för brott i nära relation hos polisen, budskap till alla som utsatts för våld i en nära relation, eller som misstänker att någon annan blivit det.

- Problemet ligger hos gärningspersonen. För att komma till bukt med det måste våldet bli uppmärksammat.

Det vanligaste sättet som våld i nära relationer kommer till polisens kännedom är genom att de åker ut till en bostad på ett akut larm.

– På brottsplatsen har polispatrullen en särskild mall att gå efter för att säkra så mycket bevis som möjligt initialt. Det är en framgångsfaktor att vi får med oss så mycket därifrån som vi kan, säger Emma Ramstedt, verksamhetsutvecklare brott i nära relation på polisens nationella operativa avdelning, NOA.

”En gång är inte okej”

Det är dock sällan vid det första brottstillfället som polisen kopplas in.

– Vi vet att våldet tenderar att trappas upp, både i grovhet och frekvens, säger Emma Ramstedt.

Därför är det viktigt att så tidigt som möjligt kontakta polisen. 

– Även om det känns som en engångshändelse, bara ett hot, inte menat att bli så hårt eller att du själv känner dig dum, allt man hittar på för att förmildra det, så är det inte okej. En gång är inte okej.

– Står du och tvekar, kom till oss och anmäl.

Spara dokumentation

Brott i nära relationer sker ofta mellan hemmets fyra väggar och ord kan stå mot ord. Allt som kan styrka händelseförloppet blir därför viktiga pusselbitar i polisens arbete. Trots att det kan kännas svårt är det av den anledningen viktigt att försöka dokumentera det som hänt.

– Skriv dagboksanteckningar, fota skador om det uppstår eller gå till läkaren. Prata med någon du känner förtroende för eller ta kontakt med en kvinno- eller mansjour, så kan de finnas som stöd och som vittne i en eventuell utredning. 

En instinkt efter att ha utsatts för brott kan vara att tvätta kläderna man bar, något som helst bör undvikas.

– Tvätta dig inte utan få skadorna dokumenterade, helst av läkare, och lämna över kläderna till polisen.

Kontakta polisen vid misstankar om våld

Om du är anhörig eller om du misstänker att till exempel en granne blir utsatt för våld är det minst lika viktigt att kontakta polisen, menar Emma Ramstedt. Vid misstanke om pågående våld ring alltid 112 – hellre en gång för mycket än en gång för lite.

– Man får vara anonym, men vi vill gärna att man ändå uppger vem man är. Är det en person som är våldsutsatt och du har hört det kan du vara det enda vittnet, det enda som ger stöd åt den utsattas berättelse. Du kan vara skillnaden som hjälper någon ur en våldsam situation.

Är du själv utsatt eller känner någon som är det? Hit kan du vända dig:

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du kontakta 112 för att snabbt få hjälp. Om det inte är en akut händelse går det att ringa till 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Kvinnofridslinjen

Har öppet dygnet runt. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Personalen har tillgång till tolk. Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50

Kvinnojourer

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit det går att ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Terrafems rikstäckande jourtelefon

Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Telefon: 020-521010

Unizon

Via deras hemsida finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Tjejzonen

En anonym jourchatt finns på deras hemsida.

”Välj att sluta”

Telefonlinje för personer som vill sluta utöva våld i nära relationer: 020 555 666.

Rikskriscentrum – Sverige kriscentrum för män

En paraplyorganisation för verksamheter som arbetar med att ge stöd till män i kris. Här kan du hitta kontaktuppgifter till kriscentra för män runt om i landet.

Brottsofferjourens nationella stödtelefon

Stöd på över 20 olika språk. Samtalen är kostnadsfria och syns inte på telefonräkningen. Ring: 116 006 eller mejla fraga@boj.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.