Elisabeth Marmorstein

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En ödesfråga för Tidöpartierna”. Hör SVT:s inrikespolitisk kommentator Elisabeth Marmorstein om Tidöpartiernas ställning efter sommarens våldsdåd. Foto: SVT

Politikkommentatorn: ”En ödesfråga för Tidöpartierna”

Publicerad

Våldsdåden i sommar har ökat trycket på Tidöpartierna att tygla kriminaliteten.

– Lyckas de inte övertyga väljarna att deras åtgärder kommer att få stopp på gängvåldet, ja då kommer de få svårt att bli omvalda, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Det var ett allvarligt tonläge under onsdagen när både regeringen och oppositionen gav sin bild av läget kring de senaste veckornas våldsvåg.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) lovade ett ”historiskt omtag” i det brottsförebyggande arbetet – men frågan är om det räcker för att vinna tillbaka förtroendet hos de 65 procent av väljarna som tycker att regeringen gör ett dåligt jobb gällande kriminaliteten. Siffrorna kommer från den senaste mätningen av Indikator Opinion.

Narkotikan och gängen

– Den situation vi har i dag har utvecklats under väldigt lång tid, så det finns nog en viss förståelse, även bland otåliga väljare att det kommer ta tid att ändra på, säger Elisabeth Marmorstein.

Samtidigt understryker hon att problemet är en ”ödesfråga för Tidöpartierna”.

Senaste veckorna inte värre än tidigare år

Trots två våldsamma veckor nu under sommaren är skjutningarna färre i år än de varit under samma period tidigare år.

– Men under ytan bubblar hela tiden riskerna för nya våldsvågor och nya hämndaktioner. Det bekräftar att vi inte får slå av på takten utan måste fortsätta en bred mobilisering i samhället för att varaktigt kunna trycka tillbaka de kriminella, sa Gunnar Strömmer (M) till SVT på onsdagen.

Hör mer från justitieministern i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikan och gängen

Mer i ämnet