Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Regeringen och polisen tar det på mycket stort allvar”, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) om de unga svenskar som rekryteras av danska gäng. Foto: Lars Schröder/TT

Regeringen höll pressträff om säkerhetsläget i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte aktuellt att sänka eller höja terrorhotnivån i Sverige, enligt Säpo.

– Det höga terrorhotet kvarstår även om hotbilden ser något annorlunda ut, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) under en pressträff.

Sverige hanterar tre parallella hot mot Sveriges inre säkerhet, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Det handlar om terrorism och våldsbejakande extremism, statliga aktörer som är fientligt inställda mot Sverige och den systemhotande brottsligheten.

– Det höga terrorhotet kvarstår även om hotbilden ser något annorlunda ut. Sverige står inte längre i samma fokus för våldsbejakande extremisters propaganda, säger Strömmer.

”Kan inte slappna av”

Det har snart gått ett år sedan Sverige höjde terrorhotnivån till nivå fyra på en femgradig skala. Enligt Säpo är det inte aktuellt med en sänkning eller en höjning av terrorhotnivån.

– Den sammantagna bedömningen är att hotet är fortsatt högt och att vi idag inte är i ett läge där vi kan slappna av, säger Fredrik Hallström, operativ chef vid Säkerhetspolisen.

Läget är däremot komplext och svårbedömt. Konflikten i Mellanöstern kan också bidra med hot mot västvärlden och Sverige, säger Fredrik Hallström.

– Vi kan konstatera att yttre och inre hot inte sällan går hand i hand där Sverige kan bli en plattform för andra länders konflikter.

Färre skjutningar i Sverige

När det gäller den organiserade grova brottsligheten konstaterar Strömmer att antalet skjutningar har minskat och att fler grova våldsbrott har klarats upp, jämfört med förra året.

– Samtidigt bubblar det under ytan fortsatt stora risker för nya våldsspiraler. Under sommaren har det inträffat flera brutala skjutningar som vittnar om gängens stora våldskapital, säger Strömmer.

Enligt polisens nationella operativa avdelning, NOA, har polisen avvärjt drygt 200 våldsdåd mellan 2023 och 2024.

Svenska kriminella i Danmark

Svenskar rekryterats för att utföra våldsdåd i Danmark, flera svenska medborgare har den senaste tiden gripits i grannlandet.

– Den svenska regeringen och Polismyndigheten tar det här på mycket stort allvar, säger Strömmer.

Han säger att länderna har ett bra samarbete som har stärkts ytterligare genom att dansk polis ska placeras i Sverige och vice versa.

– Även våra länders regeringar har ett utmärkt samarbete. Vi överväger gemensamt vad som kan och bör göras.

Se hela livesändningen med efterföljande analys här.

Terrorhotnivån – en femgradig skala

1. Inget hot. Inget hot har identifierats.

2. Lågt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är låg.

3. Förhöjt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är förhöjd.

4. Högt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög.

5. Mycket högt. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är mycket hög. Krävs att ett konkret hot ska vara nära förestående eller överhängande. Denna nivå har hittills inte använts.

Källa: Säkerhetspolisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.