Professorn: Rapporten är något vi måste lära oss av

Uppdaterad
Publicerad

Rapporten från OECD visade att Sverige är sämst på att skriva ut patienter från iva, hålla nere R-talet och isolera sig.

– Det är ju något som vi måste lära oss av och försöka att agera bättre nu under den andra vågen – att vi agerar tidigare, säger Joacim Rocklöv, epidemiolog och professor vid Umeå universitet.

Joacim Rocklöv ställer sig positiv till OECD:s rapport som publicerades för några dagar sedan.

– Om vi kan dra slutsatser utifrån våren och hur vi ska agera framåt är ju sådana här rapporter jätteviktiga, säger Joacim Rocklöv, epidemiolog och professor vid Umeå universitet.

Coronapandemin

Och han anser att det finns intressanta faktorer som läggs fram i rapporten – som kan vara viktiga för Sverige.

Begränsningar i samlingar gjorde skillnad

– Till exempel med det här med begränsningar i samlingar. Det lyfts fram som en av de faktorerna som var viktiga om man ville få ner sin smittspridningen snabbt, R-talet. Att det gjorde stor skillnad, säger Rocklöv och fortsätter:

– Nu har man ju de här nya reglerna om hur många som får samlas.

I rapporten låg Sverige bra till vad gäller testningen. Sett till dagliga tester per 100 000 invånare landar Sverige på 243 tester – snittet ligger på 123.

– Man testar ju också mer när man har mycket smitta. Så de länder som inte har haft så mycket symptom eller smitta kommer falla lite längre ner på den skalan ändå fast de egentligen hade ett bra testsystem.

”Något vi måste lära oss av”

Däremot var Sverige desto sämre på tre andra punkter: Att skriva ut patienter från iva, hålla ner R-talet och isolera sig.

– Det är ju något som vi måste lära oss av nu under den andra vågen, att vi agerar tidigare.

Statsepimediolog Anders Tegnell tar dock rapporten med ro, då den enligt honom helt saknar kontext om hur landets hälsovård är uppbyggd och fungerar, vilket är helt nödvändigt när man studerar hälsostatistik. Det märks inte minst i mätningen om smittospridningen, säger Tegnell.

– Mätningen är gjort då Sverige ökade testningen väldigt mycket och ju fler man testar, desto fler fall hittar man – då blir det svårare att få ned R-talet, säger han.

Johan Rocklöv menar å sin sida att kontexten faktiskt lyfts fram:

– Till exempel det här med folktäthet, att det är en viktig faktor som gör att man i vårt område i norden och de baltiska länderna, hamnar ganska långt ner. Vi har klarat oss väldigt bra, förutom Sverige – för att vi har en annan kontext. Och om man tittar på våra länder runt oss är det tydligt att beroende på hur man agerade har man fått olika situationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet