• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Under måndagen inleds rättegången mot tv-profilen Martin Timell – han står åtalad för våldtäkt. Foto: TT

Rättegången mot Martin Timell inleds

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds rättegången mot den tidigare TV4-profilen Martin Timell i Attunda Tingsrätt utanför Stockholm. Han står åtalad för våldtäkt mot en tidigare kollega för snart tio år sedan.

– Martin Timell förnekar brott, säger hans advokat Hanna Lindblom.

Rättegången sker bakom stängda dörrar.

Ett stort medieuppbåd har samlats vid Attunda tingsrätt för att följa rättegången. På plats finns också ett tiotal privatpersoner, däribland medieprofilen Cissi Wallin, som har kommit för att visa sitt stöd till kvinnan som anmält den tidigare TV4-profilen.

Martin Timell fördes in i rättsalen genom en bakdörr. Han var klädd i ljus kavaj och såg sammanbiten ut när åklagaren Anna Bengtsson läste upp anklagelserna mot honom.

Rättegången mot Martin Timell

– Martin Timell har genom våld tvingat målsäganden A att tåla en sexuell handling, sade hon.

Efter inledningen fick alla åhörare lämna salen då rättegången sker bakom stängda dörrar, något som är vanligt vid sexualbrottsmål. Det var åklagaren Anna Bengtsson som yrkade på det och varken Timells advokat eller kvinnans målsägarbiträde motsatte sig förslaget.

Nekar till brott

Martin Timell står åtalad för våldtäkt mot en tidigare medarbetare på ”Äntligen hemma”. Övergreppet ska ha skett i en badtunna på en personalfest i skärgården 2008. Den tidigare folkkära programledaren ska ha vidrört kvinnans underliv på ett sätt som är att jämställas med våldtäkt. Enligt åklagaren är bevisningen god, förhör har gjorts med målsäganden, den misstänkta samt flera vittnen.

Timell själv nekar till brott. Både han och hans advokat Hanna Lindblom har tidigare sagt att de båda är ”väldigt förvånade över åtalet.”

– Det är väldigt problematiskt med händelser som ligger så lång tillbaka i tiden, minnesbilder grumlas och det är jättesvårt att minnas detaljer. Vittnena blir också på olika sätt påverkade av vad som sägs i media. Minnesbilderna kan bli marinerade av vad som skrivs i media. Det är vanskligt, sade Hanna Lindblom till SVT Nyheter i lunchpausen.

Enligt henne är Martin Timell koncentrerad och skärpt.

– Han tycker att det är skönt att vi drar igång den här rättegången. Det här har processats under ett halvår i media och nu är det en domstol som ska pröva det.

Kvinnans målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz är nöjd med dagen.

– Hon har lämnat väldigt starka och trovärdiga uppgifter och hon har lämnad en väldigt detaljerad och klar berättelse. Samtidigt kan jag säga att det varit jobbigt för henne att berätta om en traumatisk upplevelse – det gör ju att man minns den här händelsen, det är ju ett öppet sår som hon bär på och äntligen så kan hon kanske få någon form av upprättelse. Det är viktigt för henne, säger hon till SVT Nyheter.

Tre dagars rättegång

Det var i och med #metoo som anklagelserna mot Martin Timell uppdagades. Sedan dess har han tagits ur tjänst ochTV4 har avbrutit allt samarbete med honom – kanalens populäraste programledare. Enligt tv-kanalens egna utredning borde dock TV4 ha agerat tidigare.

Rättegången kommer att pågå under tre dagar med start måndag och fortsätter sedan den 24 och 25 maj. Under den första rättegångsdagen ska Martin Timell och målsäganden höras.

Kvinnan kräver skadestånd på 115 000 kronor, varav 100 000 för kränkning av personlig integritet och 15 000 för sveda och värk, vilket avser psykiskt lidande. Martin Timell bestrider skadeståndskravet eftersom han nekar till brott.

Domen väntas falla 14 dagar efter sista rättegångsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Martin Timell

Mer i ämnet