För ett och ett halvt år sedan tillsatte SAS styrelse och ägare den nye vd:n Rickard Gustafson. I en intern film välkomnades han av de anställda. I dag är känslorna inte lika varma.
Ledningen har den senaste veckan upprepat: acceptera lönesänkningar, annars konkurs. Nu visar det sig att den svenska regeringen, som är största ägare i SAS, har varit betydligt mer involverad i ledningens agerande än vad som tidigare framkommit.
Regeringen aktiv
Finansmarknadsminister Peter Norman (M) berättar att han haft löpande kontakt med sina nordiska kollegor.
Enligt fackförbundet Unionens förhandlingschef Niklas Hjert så fick de gång på gång höra från SAS ledning att det är ägarna som ligger bakom kraven.
– Innan det här stötte vi på bolaget och representanter för ägarna och sade att det här kräver förhandlingar. Men under hela tiden har vi fått höra från bolaget att de här kraven kommer från ägarna, säger han.
Peter Norman har under helgen jobbat hårt med SAS-frågan. Han bekräftar att regeringen varit mycket aktiva i frågan och att han står bakom ledningens krav på lönesänkningar, även om det är företagsledningen som hanterat detaljerna.
– Tittar man på ett bolag av SAS typ så består kostnadssidan nästan uteslutande av löner. Då var det bolagets bedömning att man måste komma till rätta med och sänka lönekostnaden i bolaget för att få det konkurrenskraftigt igen. Detta var uppenbart även för oss men det var bolaget själva som skötte detaljerna.
Kan det hända igen i de statliga bolagen att man pratar om konkurs om personalen inte går med på stora lönesänkningar?
–Jag ser inte det här som någon slags typfall för framtiden i Sverige. Det här var ett väldigt speciellt fall med ett bolag som hamnat snett i sina kostnader, säger Peter Norman.
Dansk minister satte press med sms
Uppgiften om att de skandinaviska regeringarna var aktiva under krisförhandlingar bekräftas även av uppgifter i danska tidningen Politiken. Enligt tidningen skickade den danska finansministern Bjarne Corydon sms till det danska kabinfacket CAU:s förhandlingschef under slutförhandlingarna om sparkraven.
Corydon satte press på CAU genom att skriva ”Det gäller Kastrups och SAS överlevnad”. ”Vi måste rädda Kastrup och de arbetsplatser som ligger där”, skrev Corydon enligt kabinfacket.
Bjarne Corydon bekräftar att han tog kontakt med CAU-förhandlarna.
–Jag ringde till förhandlingschefen och skickade sedan sms och bad honom ringa mig. Mitt mål var att inskärpa de politiska konsekvenserna, säger han till Politiken.
Corydons minnesbild är att han skrev att det skulle vara tragiskt om SAS inte överlevde.