Foto: TT

Regeringen: Hetsbrottslagen ska gälla transpersoner

Uppdaterad
Publicerad

I dag fattade regeringen beslut om att inkludera transpersoner i hetslagstiftningen, lagen om hets mot folkgrupp.

– I dag omnämns inte transpersoner specifikt i den, och det har diskuterats om det skulle innebära ett starkare skydd. Vi tycker det är dags att gå igenom detta. Så vitt jag vet är det den fråga som diskuterats mest på senaste tid, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till Svenska Dagbladet.

Hetslagstiftningen omfattar i dag människor med olika sexuell läggning, men inte transpersoner där det handlar snarare om könsidentitet och könsuttryck än läggning.

Val 2014

– Det handlar om att visa respekt för transpersoner som är den grupp som drabbas mest av diskriminering, hot och hat inom hbt-gruppen i dag, säger Erik Ullenhag, integrationsminister och ansvarig för hbt-frågor, till SVT Nyheter.

Tillsätter en utredning

Det formella beslutet gäller att tillsätta en utredning. Men enligt Ullenhag kommer en lagändring att bli verklighet om alliansen får bestämma.

– Det handlar om att göra en del grundlagsändringar, ändra hatbrottslagstiftningen och att se över språkbruket kring transpersoner, säger han till Sveriges Radio.

Sju av åtta vill se lagändring

Alla partier utom Sverigedemokraterna svarar ja på frågan om transpersoner ska ingå i hetslagstiftningen, visar en enkät som SVT Nyheter har gjort.

Sverigedemokraterna vill inte svara ja eller nej på frågan. Paula Bieler, partiets jämställdhetspolitiska talesperson, skriver så här i ett mejl till SVT:

”Vår utgångspunkt är att det skydd som hetslagstiftningen skall ge bör omfatta samtliga grupperingar på bas av egenskaper som inte är självvalda och inte går att påverka, således bör även transpersoner skyddas av lagen. Däremot är vi tveksamma till att rätt väg är att explicit addera fler grupper till lagstiftningen snarare än att utforma den på ett sådant sätt att det är just omöjligheten att välja grupptillhörighet som utgör grunden.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet