Foto: TT

Regeringen hotas av tungt bakslag

Uppdaterad
Publicerad

Den rödgröna regeringen riskerar ett tungt nederlag i riksdagen. Det första förslaget för att begränsa vinster i välfärden kan komma att stoppas av oppositionen.

Regeringen och Vänsterpartiet enades nyligen om en rad förslag som ska få bort vinstintresset i välfärden. En av de första åtgärderna är att lagen om valfrihet i primärvården, LOV, inte ska vara obligatorisk för landstingen. LOV ger privata vårdcentraler rätt att etablera sig.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt uppger att planen är att lägga fram ett förslag innan nyår.

Läget efter valet 2014

– Det är en proposition på väg till riksdagen, säger han.

SD säger nej

Men i onsdagens riksdagsdebatt om vinster i välfärden gav Sverigedemokraterna beskedet att man inte vill avskaffa det obligatoriska LOV. Sjöstedt anser att SD nu visat sig vara ”det rena högerparti man faktiskt är”.

SD:s Per Ramhorn förklarade att SD inte kommer att ställa sig bakom lagar som kraftigt försämrar medborgares möjlighet att välja vård, utbildning och omsorg.

– Det har vi ju varit tydliga med hela tiden så man undrar varför regeringen lägger ett förslag som man vet att man inte får stöd för, säger Ramhorn.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S), som deltog i debatten, ville efter SD:s besked inte spekulera i möjligheterna att få riksdagsstöd för att avskaffa LOV.

Han utgår från att andra partier vill vara med och lösa de problem som finns i välfärden och uppger att regeringen kommer att söka stöd över blockgränsen i olika välfärdsfrågor.

Förre socialministern varnar

De rödgröna vill att det ska vara frivilligt för landstingen att tillämpa LOV i väntan på att ett helt nytt valfrihetssystem tagits fram.

Förre socialministern Göran Hägglund (KD) varnar för att den nya regeringen vill ge mer makt till politikerna och mindre till medborgarna genom att göra LOV frivilligt.

– Det är jätteviktigt att stoppa förslaget, säger han.

Den rödgröna uppgörelsen innebär också att privata välfärdsbolags eventuella överskott ska återinvesteras i verksamheten. Privat insatt kapital och en ”låg ränta” på det kapitalet ska dock kunna tas ut. De rödgröna vill också låta kommuner avgöra om friskolor med vinstsyfte ska få starta. Även dessa åtgärder kräver utredning.

Oppositionen kritisk

Allianspartierna är kritiska till de förslagen. SD kan dock tänka sig att ge kommuner veto för att hindra överetablering av friskolor. Partiet kan också tänka sig att begränsa vinster genom att ställa högre krav på till exempel bemanning, men vill inte ha ett vinstförbud.

Statsminister Stefan Löfven (S) vill inte säga när en proposition för att avskaffa LOV kommer att läggas fram.

Tror du regeringen kommer kunna få igenom förslaget nu när SD säger att man inte ställer sig bakom det?

– Det får vi se. Men vi har gjort bedömningen att det är demokratin som ska styra, inte marknaden, och har de andra partierna annan uppfattning så får de naturligtvis ge uttryck för det. Vi tycker det är viktigt att lägga ett förslag som ger möjlighet för demokratin att styra hur många vårdcentraler och ålderdomshem man ska ha, säger Stefan Löfven i samband med ett skolbesök i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet