Gunnar Strömmer och Camilla Waltersson Grönvall intervjuas utanför Rosenbad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver ha en högre grad av samverkan” – se justitieminister Gunnar Strömmer (M) och socialtjänstminister Camilla Waltersson (M). Foto: Fredrik Larsson

Regeringen kallar till sig myndigheter om HVB

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på torsdagsmorgonen höll regeringen ett möte med en rad myndigheter.

Syftet var att slå fast vad som ”omedelbart” kan göras för att hindra gäng från att driva HVB-hem.

– Det är vår målsättning att de här HVB-hemmen ska stängas, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

I slutet av augusti blev en tidigare sekretessbelagd rapport från polisen offentlig, som visade att organiserad brottslighet tagit sig in på marknaden för HVB-hem.

I en intervju med TT beskrev Peter Allheim, kommissarie på Nationella operativa avdelningen (Noa), uppgifterna som både anmärkningsvärda och systemhotande.

Regeringen har sedan dess gett Ivo i uppdrag att stärka tillsynen över HVB-hemmen. Under torsdagsmorgonen höll justitieminister Gunnar Strömmer (M) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) även ett möte med Ivo, Ekobrottsmyndigheten och Polisen.

Vill se mer samarbete

Mötet skedde på Rosenbad och syftet var att ”slå fast” vilka åtgärder som kan vidtas här och nu för att förhindra gängkriminella från att driva HVB-hem.

– Vi behöver ha en högre grad av samverkan mellan myndigheterna. Det är naturligtvis helt oacceptabelt att unga människor placeras hos kriminella och det är vår målsättning att de här HVB-hemmen ska stängas, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall efter mötet.

Oppositionen kritisk

Justitieminister Gunnar Strömmer menar att det viktigaste är att myndigheterna som har ansvaret har de förutsättningar de behöver för att lösa uppdraget.

Strömmer vill även att de som är berörda, exempelvis kommuner, får information om hur problemet ska hanteras.

Socialdemokraterna har kritiserat regeringen för att inte agera tillräckligt snabbt i frågan och har därför kallat Waltersson Grönvall till socialutskottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.