En delad bild som visar två scener. Till vänster syns en polis i uniform som sitter framåt och pratar. Till höger visas en intervju mellan en kvinna och en man, där de sitter mittemot varandra i en lång korridor belyst av en studioblixt. Korridoren har en elegant men enkel inredning med flera fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns en låg, eller inte väl fungerande kontrollverksamhet, vilket gör att det blir väldigt lukrativt att investera här, säger Peter Allheim, kommissarie vid Nationella operativa avdelningen (NOA). Foto: SVT

Sveriges kommuner har betalat över 200 miljoner till HVB-bolag med gängkopplingar

Uppdaterad
Publicerad

I fjol betalade svenska kommuner över 200 miljoner kronor till HVB-bolag som enligt polisen har kopplingar till grov organiserad brottslighet.

SVT:s granskning visar att det bland bolagsföreträdarna finns personer som varit misstänkta för rån med Bandidos, anställda som betalat hyra åt gängtoppar och HVB-hem där det hittats skyddsvästar, narkotika och ammunition.

För en månad sen slog polisen larm om att flera HVB-hem drivs av organiserad och släktbaserad brottslighet och har nätverkskriminella bland sina anställda. I rapporten var hemmen anonymiserade men SVT har via källor lyckats identifiera bolagen på polisens lista.

Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) sa då att hemmen ska stängas. Men SVT:s kartläggning visar att bolagen har kvar sina tillstånd och även placerade barn. Under 2023 betalade kommunerna 212 miljoner till de aktuella bolagen.

Skyddsvästar och narkotika på HVB-hem

Många av hemmen har tidigare fått kritik av Ivo. Ett av dem fick tillståndet indraget med motiveringen att det förelåg fara för liv, men beslutet hävdes i rätten och verksamheten fick fortsätta.

På ett annat har polisen hittat ”narkotika för eget bruk, men även i den mängden och på det sättet att narkotikan får anses ha innehafts i försäljningssyfte. Andra föremål som ammunition och skyddsväst har också påträffats”.

En placerad ungdom greps med större mängd narkotika i direkt anslutning till boendet. Kort därefter försvann han från hemmet och greps av polis på väg till Stockholm.

– Vi vet att det uppstod en hotbild mot ungdomen efter narkotikabeslaget, han fick en skuld. Och det kan vara så att morduppdraget var ett sätt att betala av skulden, uppger en källa med insyn.

Det pågår just nu en förundersökning om förberedelse till mord. Utredningsledare Emma Ståhl vill inte kommentera ärendet.

– Jag kan dock bekräfta att ärendet rör sig om en ung person som rymt ifrån ett HVB-hem, uppger hon i ett mejl.

”Allt baseras på tillit”

En anställd inom en kommun beskriver situationen som ohållbar – och menar att man är i händerna på bolagen.

– Vi får i vår myndighetsutövning omhänderta barn som far illa. Men har väldigt begränsade möjligheter att själva kontrollera verksamheterna som ska ta hand om dem, uppger den anställde, som vill vara anonym.

– Leverantörerna lämnar sanningsförsäkran och uppgifterna som kan kontrolleras kommer från leverantören. Allt baseras på tillit inom välfärden.

Tommy Hansen, ställföreträdande generaldirektör för Ivo, har upprepade gånger avböjt intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.