Kravet träder i kraft den 7 januari och gäller i tre veckor framåt. Det påverkar vuxna resenärer från Kina, samt barn över 12 år – oavsett om man är vaccinerad eller inte. Kravet gäller dock inte svenska medborgare samt vissa undantagsfall, som exempelvis personer som har uppehållstillstånd i Sverige eller är varaktigt bosatta i EU.
– Syftet är att fördröja en eventuell introduktion av nya virusvarianter, och därmed öka möjligheterna att vidta åtgärder, och i förlängningen att minska belastningen på hälso- och sjukvården, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) på dagens pressträff som han höll tillsammans med Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Oro från omvärlden
Kina har just nu en av de största utbrotten av covid-19 sedan den hårda nolltolerans-strategin övergavs nyligen. Bara sedan den 1 januari i år har landet rapporterat in 648 covidrelaterade dödsfall, och 218 019 bekräftade smittfall, meddelar Världshälsoorganisationen (WHO), enligt Reuters.
När Kina även lättar på sina egna reserestriktioner har omvärldens oro för ytterligare smittspridning ökat.
– Vi måste poängtera att vi är väl medvetna om att reserestriktioner inte kan stoppa spridningen av nya virusvarianter, men ett koordinerat EU-agerande potentiellt kan fördröja en eventuell introduktion av nya virusvarianter, säger Sara Byfors och tillägger:
– Och även en mindre fördröjning av en introduktion, i det mycket ansträngda läget som svensk sjukvård befunnit sig i länge, skulle vara värdefull.
EU: Alla medlemsländer bör ha krav
I går kom det från EU-håll en uppmaning till alla medlemsländer att införa krav på covidtest för resenärer från Kina. Något som vissa länder utanför EU redan har gjort, eller planerar att göra, som till exempel Japan och USA.
Från kinesiskt håll har ländernas agerande kritiserats. Kinas utrikesdepartementet anser att det är oacceptabelt och säger att landet kan komma att ”vidta motåtgärder”.
Se dagens pressträff i sin helhet på SVT Play.