Här är den nya broschyren som riktar sig till svenska folket. Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringen presenterar ny broschyr: ”Om krisen eller kriget kommer”

Uppdaterad
Publicerad

Medborgare i Sverige förväntas klara sig utan samhällets hjälp i en vecka. Det är en av de nya tyngdpunkterna i den uppdaterade krisbroschyren som MSB och Regeringen presenterade under tisdagen.

Det svenskar bland annat ska kunna sköta själv är vatten, värme, kommunikation, mat, läkemedel, pengar och toalettbestyr.

– Vi förväntar oss också att man ska kunna hjälpas åt i sitt närområde, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Ministern: Inte ligga samhället till last

Om man i normalfallet som klarar sig utan stöd och hjälp från samhället förväntas man göra det även under störda förhållanden.

– Solidaritetshandlingen består av att man inte ligger samhället till last, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

Större ansvar för personer med kommunal hjälp

En nyhet sedan den gamla broschyren, som släpptes 2018, är att även personer som i normalfallet får hjälp av kommunen nu också bör räkna med att ta större ansvar för sin hemberedskap.

– Det man normalt får stöd av från kommunen ska man också kunna förvänta sig i kris och krig men det är ändå viktigt att säga att även dessa personer behöver hitta verktyg för sin egen hemberedskap, säger Charlotte Petri Gornitzka, på MSB.

Broschyren skickas ut till hushållen från och med den 18 november men finns redan nu på MSB:s hemsida.

Krisberedskap

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det dags att överge krislådan? Och varför ska man satsa på att få sömn? Hör experterna berätta hur man kan förbereda sig för krig och kris. Foto: TT/Emma-Sofia Olsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.