Reinfeldt kallad pedofil på SSU-blogg

Uppdaterad
Publicerad

Det drivs fler förtalskampanjer mot moderatledaren Fredrik Reinfeldt på internet som har koppling till socialdemokraterna, skriver Expressen.

På en internetdagbok (blogg) har en SSU-ombudsman i Stockholms län under pseudonym publicerat en valaffisch på Reinfeldt med texten ”Rösta på din pedofil”. Den lades ut den 28 december men togs bort natten till söndagen.

-Det här är värre än den första mejl- kampanjen. Det är så ohyggligt kränk- ande att bli kallad pedofil, säger Fredrik Reinfeldt till tidningen.

Han säger vidare att folk verkar tro att politiker inte är människor att de inte har familj omkring sig.

Reinfeldt överväger att polisanmäla. Han anser att bloggaren har klivit över gränsen. Han säger också att han vill avvakta socialdemokraternas reaktioner.

”Inte så kontroversiell”

Borgerliga politiker har på bloggen anklagats för rattfylla, skattefusk och porrsurfande – anklagelser som har försetts med namn och bild.

Bloggaren har använt signaturen Dico. SSU-ombudsmannen säger till tidningen att han inte tror att SSU tycker att han blogg är så kontroversiell. Språket på Moderata ungdomsförbundets hemsida är grövre, uppger han.

Materialet till bloggen får han via tips, SSU-kompisar, kompisar på tidningar och skvaller, berättar han för Expressen. Han säger vidare att ”vi tyckte att massmedia granskade den borgerliga alliansen på ett dåligt sätt”.

Enligt Expressen har bloggaren ansvarat för SSU-satsningen Grupp 06 som ska utarbeta strategier för hur socialdemokraterna ska vinna valet.

Att han skriver under pseudonym förklarar han med att folk inte ska tro att SSU ligger bakom.

Fotnot: En blogg är, enligt Nationalencyklopedin, en personlig och öppen webbdagbok. Den kan ses som ett mellanting mellan kolumner i dagstidningar och dagböcker. Det är vanligt att bloggen handlar om iakttagelser och synpunkter om dagsaktuella händelser.

Många bloggar skyddas av grundlagen

Antalet bloggar har vuxit explosionsartat de senaste åren. Många tror att man kan skriva vad som helst på internet. Riktigt så laglös är inte den elektroniska världen.

Många av de mest kända bloggarna har en ansvarig utgivare som kan åtalas i ett tryckfrihetsmål.

Den som blir förtalad i en blogg kan gå till polisen och göra en anmälan.

Även fristående webbplatser kan lyda under grundlagen. Men då krävs utgivningsbevis från Radio- och tv-verket, där det bl.a. framgår vem som är utgivare.

Öppna och omodererade diskussionsforum och chattar inte skyddas av grundlagen. Den som anser sig förtalad i sådana sammanhang kan ändå göra en polisanmälan enligt den vanliga brottsbalken.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.