• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Erik Thedéen intervjuas i Aktuellt-studion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Thedéen, chef för Riksbanken, svarar på varför Sveriges inflation är högre än andra länders. Foto: SVT

Riksbankschefen: Sverige kan ha värre inflationsproblem än andra

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken höjde på torsdagen styrräntan till 3 procent, en höjning med 0,5 procent från tidigare nivå och man varnar på att ytterligare höjningar kan krävas snart.

– Vi ser att inflationen börjar vika av i USA och i viss mån i Storbritannien men så är inte fallet i Sverige och eurozonen. Delvis för att vi kanske ligger lite senare i cykeln men det kan också vara att vi kanske har ett lite värre inflationsproblem än andra länder, säger Riksbankschefen Erik Thedéen.

Världens centralbanker höjer sina styrräntor för att tämja inflationen. Samtidigt blir det ännu en prisökning för dem med höga lån. Riksbanken öppnar för att fortsätta höja räntan så tidigt som i april igen.

– Vi har hög inflation som ännu inte har vikit av. Vi tror den kommer göra det men är osäkra på hur snabbt, säger Erik Thedéen.

Något som oroar Riksbanken är att Sveriges inflation inte ska vika av när den börjar göra det i andra länder.

Något som talar till Sveriges nackdel är den svaga kronan som gör importpriserna höga och i sin tur kan fortsätta göra det dyrare för konsumenterna.

– Det vi är rädda för är inte att elpriserna eller oljepriserna går upp och ner utan att det sprider sig till livsmedel, frisörer och bilreparationer. Då har vi en allmän prisuppgång och det finns det indikationer på att det gjorde förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.