Tullinspektör letar efter paket med sanktionsvaror

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ibland kommer det 20 containrar” – följ med in till tullen som sedan i september fått en hel del att göra med anledning av de ryska sanktionerna. Foto: Michael Jansson/SVT

Ryska sanktioner pressar svenska tullen: ”Får prioritera ner annat”

Publicerad

Tullverket lägger stora resurser på att kontrollera att inget ryskt järn eller stål smugglas in till Sverige eller exporteras till Ryssland. I höstas tvingades myndigheten gå upp i stabsläge för att kunna hantera den pressade situationen.

– Vi får prioritera ner andra saker, säger Anna-Lena Heinänen, biträdande avdelningschef på Tullverket.

Sedan september måste alla produkter som innehåller antingen järn eller stål kontrolleras vid gränsen innan det kan slussas vidare på grund av nya EU-sanktioner mot Ryssland.

Det kan handla om alltifrån delar till mobiltelefoner, konservburkar, skruvar, eller bildelar. Restriktionerna gäller järn och stålvaror som förra året värderades till nästan 20 miljarder kronor och som står för cirka en fjärdedel av den totala importen till Sverige.

EU-direktiv

– Vi har stoppat en hel del varor eftersom man inte kunnat visa upp någon dokumentation, det händer väldigt ofta. Sen om det beror på att man inte lyckats få tag i underlaget eller om det faktiskt är ryskt ursprung vet vi inte, säger Anna-Lena Heinänen, biträdande avdelningschef på Tullverket.

Dubbelt så många kontroller

Sedan sanktionerna infördes i september har svensk tullpersonal kontrollerat över 26 000 paket med misstänkt ryska sanktionsvaror vilket är både dyrt och tidskrävande. Det har inneburit att antalet manuella kontroller mer än dubblerades under förra året. Dessutom är kontrollerna komplicerade och därmed tar längre tid.

– Vi gick upp i stabsläge för att koncentrera resurser, och då blir det också att vi får prioritera ner andra saker som vi inte lika mycket kan kontrollera.

Omfördelar personal

Färre kontroller har gjorts av till exempel transporter med miljöfarligt avfall, varor till privatpersoner och vissa restriktionsvaror.

– Men vi har inte tummat på kontroll av narkotika, vapen, alkohol och sånt, säger Anna-Lena Heinänen på Tullverket.

Riskerar inte mer droger och vapen som beställs av privatpersoner slinka igenom om det görs färre kontroller?

– Vi har inte slutat kontrollera allt till privatpersoner utan har gjort vissa urval av vad vi ska titta efter. Vi jobbar efter risk och väsentlighet och just nu är sanktionerna en stor risk där vi behöver lägga mycket kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-direktiv

Mer i ämnet