En man i grå kostym står vid en mikrofon under en presskonferens i Sveriges riksdag med riksdagens logotyp i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Socialdemokraternas näringspolitiska talesperson Fredrik Olovsson under pressträffen om Uniper, som är majoritetsägare i kärnkraftverket i Oskarshamn. Foto: Lars Schröder/TT

S: Säkerställ svenskt ägande av Oskarshamns kärnkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill att staten ska säkerställa ett svenskt ägande av Oskarshamns kärnkraftverk.

– Vi kräver att regeringen agerar innan det är för sent, säger Socialdemokraternas näringspolitiska talesperson Fredrik Olovsson, på en pressträff.

Kärnkraftsanläggningen i Oskarshamn drivs i dag av OKG och majoritetsägare är den tyska energijätten Uniper, som i sin tur ägs av den tyska staten.

EU-kommissionen har dock krävt att den tyska staten kraftigt ska minska sitt ägande i Uniper senast 2028. Men detta kommer sannolikt att ske tidigare än så, enligt Socialdemokraternas näringspolitiska talesperson Fredrik Olovsson.

– I praktiken är det till salu redan nu, säger han.

Socialdemokraterna anser nu att regeringen måste agera för att säkerställa ett svenskt ägande av kärnkraftverket i Oskarshamn, som har Sveriges största reaktor.

– Om vi i Sverige ska äga kärnkraften i Oskarshamn eller om den ska privatiseras till en ny, helt okänd ägare avgörs inom den närmsta tiden.

Socialdemokraterna utesluter inte ett förstatligande av kärnkraftverket, som står för sju till åtta procent av den svenska elanvändningen under ett år.

– Vi kan tänka oss flera modeller. Den viktiga roll som anläggningen har motiverar en ökad statlig kontroll, säger Olovsson.

Enligt Socialdemokraterna ligger det också i Sveriges intresse att kunna effekthöja och livstidsförlänga anläggningen in i 2060-talet.

SVT har sökt energi- och näringsminister Ebba Busch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.