Peter Hultqvist (S) till vänster och drönare till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Peter Hultqvist om varför Socialdemokraterna vill se fler militära drönare: ”Vi behöver komma igång omedelbart” Foto: Marco Nilson och Janerik Henriksson/TT

S: Staten ska köpa in 30 000 drönare till försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill inrätta ett statligt program för utveckling av drönare inom Försvarsmakten.

Till en början vill S att 30 000 drönare ska beställas.

– Det här är oerhört väsentligt, säger Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet.

Drönarna spelar en avgörande roll i Ukrainas försvarskrig.

Mängderna drönare som används är stora – varje månad uppges Ukraina förlora tiotusentals drönare som landet skickar mot Ryssland.

Kriget i Ukraina

Ska ledas av staten

Nu går Socialdemokraterna ut med ett förslag om att inrätta ett statligt utvecklingsprogram för militära drönare i Sverige. Som ett första steg vill partiet att staten beställer omkring 30.000 drönare, finansieringen vill partiet att sker inom ramen för överenskommelsen inom försvarsberedningen.

– Vi behöver göra en grundläggande statlig beställning i storleksordningen 30.000 drönare och därutöver, det här ska vara drönare för övervakning, men också drönare som ska bära lättare vapen och även mer avancerad utrustning, säger Peter Hultqvist.

Socialdemokraterna vill att drönarna beställs i olika tidsintervaller och inom ramen för en statligt ledd organisation bestående av bland annat så kallade ”krigsviktiga företag”, det vill säga företag som är förbundna att tillverka drönare i händelse av krig.

– Vi ligger i dag på en för låg nivå enligt min mening, vi har för liten omfattning och vi har framför allt för svaga produktionsförutsättningar. Är det så att vi skulle hamna i en krissituation eller krigssituation måste vi kunna dra i gång en omfattande storskalig produktion.

Små numerärer

Försvarsmakten vill inte kommentera varken det nuvarande antalet drönare eller kapaciteten att utbilda drönarpiloter. Men att det svenska försvarets har små numerärer av drönare är välkänt, enligt ett reportage i DN har det handlat om tvåsiffriga antal, och siffrorna bekräftas av experter som SVT talat med.

– Skulle man göra studier av de reguljära förbanden så kommer det se klent ut. De har varken vana eller särskilt många drönare. Däremot har vi sett rätt expansiva utrullningsprogram mot hemvärnet men jag tror att vi än så länge pratar om rätt få enheter som kommit ut till förbanden, säger Hans Liwång, professor på Försvarshögskolans institution för för försvarssystem.

Med tanke på att teknikutvecklingen går så snabbt är han skeptisk till stora inköp av drönare som sätts i lager.

– Det allra viktigaste är att vi börjar fundera på hur vi ska kunna integrera drönarna kontinuerligt i verksamheten. Här behöver vi en förändring i hela vårt tankesätt, för i framtiden kommer drönare vara en del av många olika verksamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet