Två personer står vända mot en vindkraftverk som snurrar uppåt i en övervägande molnig himmel. Vindkraft, förnybar energi, Nato.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mardrömsscenariot är en cyberattack som leder till black-out i elsystemen, i flera veckor. Följ med på Natoövning i videon. Foto: SVT

Så övar Nato på att stoppa attacker mot förnybar energi

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraft och solkraft minskar Europas beroende av rysk energi – men innebär också ökade risker för hybridattacker.

I veckan höll Nato en internationell övning i Jönköping för att möta hotet.

– Vi tittar extra noga på utsattheten i den förnybara energisektorn som en källa till modern hybridkrigföring, säger Natos forskningschef Bryan Wells.

Mardrömsscenariot är en cyberattack som leder till black-out i elsystemen, i flera veckor.

– Inom några få dagar skulle vårt samhälle stå inför en total kollaps och vi skulle egentligen skickas tillbaka till stenåldern, vi skulle inte ens kunna betala för mat, säger energiforskaren Enrique Kremers, som är en av ett 100-tal deltagare i Nato-övningen Nordic Pine som ägde rum i veckan, i Jönköping och Esbo i Finland.

Försöker bryta motståndet

För Natos del har misstänkta hybridangrepp från Ryssland under de senaste åren fått försvarsalliansen att prioritera försvar mot den här typen av attacker, och att Nordic Pine nu gjorts till en officiell Nato-övning är en del av detta.

– Att ge sig på kritisk infrastruktur är en del av Rysslands doktrin. Vi ser vad som händer i Ukraina där de använder den här metoden för att försöka bryta motståndet och moralen, säger en Nato-tjänsteman under övningen.

Från Natos sida välkomnar man att medlemsländerna blir mer självförsörjande genom till exempel vindkraft, vattenkraft och solenergi, trots att det kan innebära ökade risker.

– Den gröna omställningen innebär att vi producerar vår energi på hemmaplan, det minskar Europas beroende av rysk olja och gas, och det ligger inte i Rysslands strategiska intresse, säger Nato-tjänstemannen.

Övar på samarbete

Den ökade hotbilden mot förnybara energikällor har att göra med ökad digitalisering och därmed risk för cyberattacker. Det handlar också om försörjningskedjor, där komponenter kan komma från främmande makt.

– De här försörjningskedjorna har börjat användas som vapen, man använder dem för att manipulera eller rent av utpressa och därför övar vi den typen av hot och risker, säger övningsledaren Freddy Jönsson Hanberg.

Sammantaget skapar det här en hotbild där black-outs i framtiden skulle kunna vara den yttersta konsekvensen. Enligt energiforskaren Enrique Kremers är det ett tänkbart scenario om exempelvis en mängd solpaneler, eller vindkraftverk, som är uppkopplade mot elnätet plötsligt slutar fungera efter en cyberattack. Det kan i sin tur leda till en större obalans i elnätet.

– Om en mängd enheter stängs av på samma gång kan det bli stabilitetsproblem i elnätet som kan leda till kaskadeffekter och till slut en black-out, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.