Foto: TT

Så skyddar du dig mot IT-attacker

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning visar att digitala utpressare tjänat hundratals miljoner genom att skicka virusmejl som ser ut att komma från Postnord och Telia. Hur kan man skydda sig och vad kan du göra om du blir drabbad? IT-säkerhetsexperten Jonathan Jogenfors från Linköpings universitet svarade på måndagskvällen läsarnas frågor. Här följer ett urval av dem

Isak: Hur ser man skillnad på ett virusmail och ett riktigt?

Jonathan Jogenfors: I princip: Bra mejl skickar aldrig ut länkar att klicka på, eller skumma bifogade filer man ska öppna. Använd sunt förnuft! Och snälla, ta backup på dina filer.

Kebbe: Är det när man öppnar mejlet eller är det en länk från mejlet?

Jonathan Jogenfors: Oftast: klick på länkar, eller om man öppnar en bifogad fil. Det är de vanligaste (men inte enda) vägarna.

Evert: Hej, om man har ett USB-minne kopplat till datorn och man får in detta virus så är min fråga om även filerna på USB minnet låses?

Jonathan Jogenfors: Ja! Allt som du kan nå på datorn kan viruset nå!

hasse: Finns det inte något sätt att öppna en dator som blivit smittad? Är det inte något program som utvecklas för att öppna en låst dator?

Jonathan Jogenfors: Låsningen som hackarna gör är av militär klass, det finns ingen som kan knäcka den, tyvärr. Ibland kan man ha tur på det sättet att hackaren gjort fel, och då finns det (ibland) gratistjänster som kan hjälpa dig. Men det är undantagsfall.

Maud: Hej! Om man har en säkerhetstjänst, som till exempel Norton, på sin dator, är man mer skyddad då, eller har det ingen betydelse?

Jonathan Jogenfors: Tyvärr skulle jag inte lita på antivirus för detta.

Kim: Drabbar detta bara Windows-datorer? Är man säker på en Apple-dator?

Jonathan Jogenfors: Tyvärr, det finns egentligen inget i en Mac som skyddar. Alla datorer kan drabbas. Alla måste ha säkerhetskopior.

Mats Österlund: Hej Jonathan! Om man drabbas, räcker det med en omformatering och ominstallation av operativsystemet om man bara har en hårddisk i datorn, och att inga andra externa eller interna hårddiskar och molntjänster är inkopplade?

Jonathan Jogenfors: Allt som datorn hade tillgång till (externa hårddiskar, usb-minnen etc) när den var infekterad, måste rensas helt. Alltså grundlig formatering. Sedan: polisanmäl alltid!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.