Elisabeth Marmorstein i Morgonstudion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Marmorstein berättar om turerna i riksdagen kring en ny könstillhörighetslag. Foto: SVT

Så tycker partierna i frågan om könslagen

Uppdaterad
Publicerad

Lagen om könstillhörighet har blossat upp till en het politisk debatt. Sex av åtta riksdagspartier är överens om att skicka lagförslaget till riksdagen, men vad tycker egentligen partierna i frågan?

Den nya lagen som ska göra det enklare att ändra sitt juridiska kön har skapat stor debatt och splittringar inom flera partier.

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna invänder mot förslaget. Moderaterna, Liberalerna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstar för.

Av riksdagens åtta partier har fyra av dem lämnat synpunkter i särskilda yttranden.

C, V och MP är för självbestämmande

Centerpartiet ställer sig positivt men anser att den nya lagstiftningen inte i tillräcklig utsträckning bygger på självidentifikation. C vill att ansökningsförfarandet bör på sikt tas bort och i stället ersättas av en anmälan till Skatteverket. Efter en fastställd tid ska den anmälande på egen begäran få ändringen beviljad.

Även Vänsterpartiet och Miljöpartiet är positiva till lagförslaget.

Vänsterpartiet anser bland annat att det på sikt inte ska ställas något krav på en prövning av könsidentiteten för att få ändra juridiskt kön.

Miljöpartiet uppger att de kommer på sikt att fortsätta driva frågan om självbestämmande vidare. Partiet vill peka på ett tidigare förslag, som inte ledde till lagstiftning, och som innebär att ändring av juridiskt kön helt och hållet baseras på självbestämmande och att människors rätt till juridiskt erkännande av sin könsidentitet fullt ut respekteras.

SD: Höj åldersgränsen

Sverigedemokraterna i skriver i sitt yttrande att de på sikt vill höja åldersgränsen för könsbekräftande vård, både när det gäller kirurgi och hormonbehandling. Partiet hänvisar till att forskningsrapporter visar att det är först vid 25 års ålder som en person kan bedöma risker och se saker ur ett helhetsperspektiv.

Mats Knutsson i Rapport-studion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator, förklarar hur partierna i tidösamarbetet ställer sig i frågan om den möjliga nya könstillhörighetslagen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.