Foto: SVT

Partiledardebatten rond för rond

Uppdaterad
Publicerad

Med mindre än ett år kvar till riksdagsvalet samlades partiledarna i studio 2 i SVT-huset för valårets första stora partiledardebatt. De diskutera välfärd, jobb, sjukvård, klimat och trygghet, och först ut var Statsminister Stefan Löfven (S) och den nyvalde moderatledaren Ulf Kristersson.

Rond 1: Kristersson mot Löfven om jobb och välfärd

Ulf Kristersson målade inledningsvis upp en bild av ett Sverige där klyftorna växer mellan inrikes och utrikes födda.

Agenda

– Det finns så mycket som är bra i Sverige som vi måste slå vakt om. Men vi måste kunna erkänna de brister som finns. Man måste diskutera de riktigt stora problemen för att kunna slå vakt om det som är bra, sa Ulf Kristersson.

Stefan Löfven höll med om Kristerssons problembeskrivning, klyftorna är för stora, men när det kom till lösningarna så blev skillnaderna mellan Moderaterna och Socialdemokraterna tydliga.

– Ni tar knappt ordet integration i er mun. Ni pratar bara om skattehöjningar för människor som arbetar, sa Kristersson.

– Vi fokuserar på jobben och det är därför arbetslösheten sjunker nu, svarade Stefan Löfven.

Debatten kom snabbt att handla om hur fler människor ska ta sig in på arbetsmarknaden. Löfven lyfte gång på gång vikten av utbildning och de investeringar som Socialdemokraterna vill göra. Han anklagade också Kristersson för att vilja sänka lönen för en bred grupp människor.

– Vad vi inte ska göra är att sänka människors löner, det är er medicin, sa Stefan Löfven.

Kristersson däremot kallade regeringens förslag för ineffektiva.

– Men ni pratar ju bara om detta, ni gör ju nästan ingenting alls. Det har inte blivit något lättare för vissa grupper att komma in på den svenska arbetsmarknaden, sa Ulf Kristersson.

TV: Kristersson: Socialbidrag är sämsta bidragsformen

Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Foto: SVT

Rond 2: Fridolin mot Lööf om miljö och klimat

Klimatet är en av de frågor som oroar svenskarna allra mest, enligt SOM-undersökningen, och för både Centerpartiet och Miljöpartiet är miljön en stark symbolfråga.

– Det behövs länder som Sverige som tar miljöpolitiken framåt. Vi måste lämna ett samhälle av konsumtionshysteri, sa Gustav Fridolin inledningsvis.

Enligt Annie Lööf sjönk utsläppen samtidigt som tillväxten ökade under alliansens tid vid makten.

– Centerpartiet höjer miljö- och klimatskatten mer än regeringen, sa Annie Lööf och syftade på partiets skuggbudget.  

Fridolin höll inte med.

– Det obegripliga är att centerns budgetförslag, och även de andra borgerligas, 2017, efter den här sommaren av orkaner i Texas, Karibien och Asien, ändå innehåller så stora nedskärningar på miljön, sa Gustav Fridolin.  

Han nämnde en rad miljöåtgärder som Alliansen vill stoppa enligt honom. Annie Lööf vidhöll att de gjorde ett bättre klimatjobb vid makten än Miljöpartiet.

– Om vi nu ska prata siffror kan vi väl konstatera att klimatutsläppen ökar i Miljöpartiets Sverige, med 830.000 ton, sa Lööf. 

Hon menar att regeringens förslag är ineffektiva och att Centerpartiets förslag däremot fungerar.   

– Vi måste ställa om och se till att vi får effektiva åtgärder som faktiskt sänker utsläppen, sa Lööf.

Fridolin försvarade regeringens åtgärder, exempelvis flygskatten.

– Vi måste ha en flygskatt, sa Fridolin. Om du får bilda regering vill du då göra det billigare att flyga inrikes? Kommer du att avskaffa flygskatten då?

– Vi vill införa ett annat förslag, sa Lööf och hänvisade till C-förslaget om tvång på mer biodrivmedel i flygbränsle.

TV: Fridolin: ”Varför vill du stoppa flygskatten Annie Lööf?”

Gustav Fridolin (MP) och Annie Lööf (C). Foto: SVT

Rond 3: Björklund mot Sjöstedt om trygghet och säkerhet

Både Jonas Sjöstedt och Jan Björklund var överens om att polisen måste få mer resurser och att klyftorna i samhället ligger bakom den ökande gängbrottsligheten. Men hur man löser de problemen hade de fundamentalt skilda åsikter om. 

– Vi måste vara tuffare mot brottslighet, fler poliser, hårdare straff, sa Björklund som också tryckte på att fler utländska medborgare som begår brott måste utvisas.  

En förenklad bild, menade Jonas Sjöstedt. 

– Sambandet mellan hårdare straff och lägre kriminalitet finns egentligen inte, sa Vänsterledaren. 

Enligt Jonas Sjöstedt genomför Vänsterpartiet en rekordsatsning på polisen tillsammans med regeringen. Och enligt Vänsterledaren innebär Alliansens politik att klyftorna växer.

– Marknadshyror är trångboddhet, marknadshyror är segregering, lönesänkningar är fattigdom och hopplöshet, där finns skillnaden mellan dig och mig, sa Sjöstedt.  

– Det är i dag Jonas Sjöstedt, med er regering som vi har trångboddhet, det är i dag vi har utanförskap, det är i dag polisen och kommunen på en lång rad stället vädjar till oss: ”Ge de här lågutbildade invandrarna jobb”. Det är bättre att de har någonstans att gå till även om lönen är lägre och jobbet är enkelt, sa Jan Björklund.

TV: Sjöstedt till Björklund: Ni ökar ojämlikheten

Jonas Sjöstedt (V) och Jan Björklund (L). Foto: SVT

Rond 4: Busch Thor mot Åkesson om sjukvården

Både Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson vill se över hur vården i Sverige organiseras.  

– Vi lägger 27,5 miljarder mer än regeringen på vård och omsorg, sa Ebba Busch Thor. 

Hon menade också att Sverige borde skrota landstingens ansvar för vården och föra över det till staten. 

– Det är inte realistiskt att det löses inom en överskådlig tid, svarade Åkesson. Som menade att Sverige måste lära sig av utlandet och koordinera och samordna vården bättre. 

– Ni har ingen plan för hur ni vill förändra sjukvården. Jag tycker att det är dags att fler säger ja till att skrota en ineffektiv landstingsorganisation, sa Ebba Busch Thor.

Åkesson menade att han och Busch Thor i princip är överens om hur vården ska bli bättre och att det därför är ansvarslöst att Kristdemokraterna och de borgerliga inte vill prata med SD om vården.

– Det är fruktansvärt ansvarslöst. Ni har låtit regeringen styra i tre år och ni har kunnat avsätta den men ni har inte gjort det, sa Jimmie Åkesson. 

– Du slår på fel person, svarar Busch Thor som menar att hon har velat pröva stödet för en alliansbudget, men inte förhandla med Åkesson. 

– Du kan ju inte ens hålla ordning på din egen riksdagsgrupp, hur ska du då kunna hålla ordning på vården, frågar Ebba Busch Thor och fortsätter:

– Ni är ju en skandalfabrik utan dess like.

Hon frågade Åkesson, om han verkligen ville ha en bättre sjukvårdspolitik, kunde lova att stödja en borgerlig statsminister. 

Det ville inte Åkesson göra, utan att garanteras inflytandet för det stödet. 

– Våra väljare väntar sig inflytande, sa Åkesson.

TV: KD till SD: Sluta försvara landstingsmodellen

Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD). Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet