Michael Cherinet, övnings- och utbildningschef, Försvarsmakten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför pekar undersökningen faktiskt på en god säkerhetskultur. Hör Michael Cherinet, övnings- och utbildningschef hos Försvarsmakten. Foto: Rebecka Haglund

Säkerhetsbrister inom Försvarsmakten: Personalbrist tvingar fram riskabla avsteg

Uppdaterad
Publicerad

För att kunna lösa sina uppgifter har en av fem av Officersförbundets medlemmar känt sig tvingade att bryta mot gällande säkerhetsbestämmelser under det senaste året. Det visar en ny undersökning.

Enligt Försvarsmakten visar detta på en allvarlig situation, men man menar samtidigt att det är en följd av det allvarliga omvärldsläget.

– Våra medarbetare ska inte behöva göra avsteg från säkerhetsregler och säkerhetsrutiner, men vi kräver väldigt mycket av vår organisation och vår personal just nu, konstaterar Michael Cherinet, Försvarsmaktens övnings- och utbildningschef.

Tidsbrist och personalbrist

Officersförbundet, fackförbundet för både officerare och anställda soldater, har skickat ut en en enkät till sina medlemmar med hjälp av undersökningsföretaget Novus. Över 4 500 personer svarade på frågorna.

I enkäten svarar 19 procent att de under det senaste året har tvingats göra avsteg från säkerhetsbestämmelserna för att kunna lösa sina uppgifter. De främsta orsakerna till detta uppges vara tidsbrist samt personalbrist.

Exakt vilken typ av avsteg det handlat om framgår inte av undersökningen.

12 procent av de som svarat på enkäten uppger dessutom att de under det senaste året har varit med om någon incident som kunnat orsaka personskada eller dödsfall.

Pressad situation

Enligt Officersförbundets ordförande Stefan Morin speglar undersökningen den pressade situationen inom försvaret.

– Vi har alldeles för många vakanser och ett väldigt högt verksamhetstryck.

Enligt Försvarsmakten är en av de viktigaste åtgärderna nu att försöka rekrytera mer personal. Officersförbundets ordförande Stefan Morin håller med.

– Man måste göra yrket mer attraktivt, så att fler vill bli militärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.