• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Det är därför vi vill ha fler plattformar – inte alla ägg i en skål. Hör den hemliga inspelningen av ett internt SAS-möte. Foto: Rebecka Haglund, SVT.

Stormen kring SAS: Uppsagda piloternas ilska – och chefernas försvar

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar rejält kring flygjätten SAS sedan man i september meddelade att bolaget ska omorganiseras. SAS förklarar omorganisationen som ett sätt att överleva på en förändrad marknad.

På en inspelning från ett internt möte uttrycker uppsagd personal hård kritik mot ledningen – och en chef förklarar att SAS oroas för kommande strejker och vill undvika att ”ha alla ägg i en skål”.

Bolagets ledning intygar att man inte har någon avsikt att försvaga facket.

SAS ska omorganiseras och satsa sina framtida resurser på nya dotterbolag. Det meddelade flygbolaget i september. För de tidigare anställda som blev uppsagda på grund av arbetsbrist under pandemin kom beskedet som en chock.

På en hemlig inspelning av ett internt SAS-möte hörs upprörda röster.

SVT Nyheter granskar

– Man kan inte ens ha sett oss som kollegor, säger en mötesdeltagare. Det måste ha varit mer fiender än kollegor. Annars behandlas man inte såhär. (Se video.)

”Handlar om nya jobb”

Omorganisationen innebär att personal nu ska rekryteras via SAS egna bemanningsföretag till de nya bolagen – där tidigare anställda inte prioriteras och återanställningsrätten inte gäller.

Under hösten har piloter, kabinpersonal och fackliga företrädare protesterat högljutt mot ledningens beslut. Kritiken handlar om att SAS genom de nya bolagen vill kringgå de fackliga avtalen och slippa anställa sin gamla personal. Men ledningen tillbakavisar kritiken och framhåller att alla är välkomna att söka de tjänster som erbjuds.

– Det handlar om nya jobb. Och när det handlar om nya jobb så tycker vi att det är rättvist att ge alla möjligheten att söka, säger SAS operativa chef Simon Pauck Hansen.

”Inte alla ägg i en skål”

Men på den inspelning som SVT har fått tillgång till antyder en av cheferna att ledningen medvetet vill dela upp arbetskraften i olika bolag, bland annat av rädsla för framtida strejker.

– Då säger de att det är ju därför vi vill ha fler plattformar – vi kan inte ha alla ägg i en skål, hörs chefen säga till tidigare anställda. (Se video.)

SAS operativa chef Simon Pauck Hansen vill inte kännas vid den bild som förmedlas i inspelningen.

– Det kan jag inte kommentera på något annat vis än att säga att vi inte har någon strategi för att försvaga fackföreningarnas makt i förhållande till SAS. Vi vill säkra ett balanserat samarbetsförhållande där vi kan få en effektiv drift och goda villkor som är i linje med alla andra aktörer på marknaden. Vi ska inte konkurrera med kollektivavtal mot de andra flygbolagen.

Läs mer: Personalens uppmaning till regeringen: ”Ställ krav på ert bolag”

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet