Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling anser att utrredningen föreslår för enkla språktest som villkor för medborgarskap. Foto: SVT arkiv

SD om förslaget på språkkrav: ”Kan kräva mer”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna är inte imponerade över förslaget om språkkrav för permanenta uppehållstillstånd som på måndagen lämnades till regeringen.

– Har man för avsikt att bo i Sverige permanent ska man nog lära sig svenska lite bättre än så, säger Ludvig Aspling (SD), migrationspolitisk talesperson.

Det är ett digitalt prov i två delar som utredaren Fredrik Fries föreslår: ett delprov om det svenska samhället, och ett delprov om det svenska språket.  

Språknivån som satts är “A2” enligt europeiska referensramen GERS, vilket motsvarar steg två på nybörjarnivå. Det innebär att bland annat kunna “förstå meningar och vanliga uttryck som rör omedelbara behov” och i enkla termer kunna “beskriva delar av sin egen bakgrund”. 

Ska inte påverka asylinvandrare

Men SD:s migrationspolitiske talesperson tycker att nivån verkar för lätt: 

– Man kan nog kräva lite mer, säger Ludvig Aspling. 

– Speciellt eftersom vi nu kommer rikta oss mot de som kommer som arbetskraftsinvandrare, och där kommer Sverige vara mer selektivt i framtiden, alltså personer med högre utbildning. 

Han menar att de nya kunskapskraven inte kommer träffa asylinvandrare, då de enligt Tidöavtalet i regel inte ska få permanenta uppehållstillstånd i framtiden.

– De kommer istället få göra den här typen av prov när de ska få medborgarskap, det kommer finnas ett språkkrav där.

SD: Borde gå att införa innan 2027

Utredningen om kunskapskrav för permanenta uppehållstillstånd bygger på Migrationskommitténs förslag från 2020 och tillsattes av den förra regeringen, men nuvarande regering har för avsikt att gå vidare med förslagen som nu ska skickas på remiss. 

På måndagen kom beskedet att det kan dröja till 1 juli 2027 innan kunskapskraven för permanenta uppehållstillstånd blir verklighet. 

– Det tar tid att få fram ett bra prov som är rättssäkert, och när man gjort det bör man också pröva det på olika testgrupper, säger Fredrik Fries. 

Ludvig Aspling är skeptisk till tidsramen: 

– Jag skulle tro att det går att lösa betydligt snabbare än så. 

Skulle ni kunna gå med på att det dröjer till 2027? 

– Det får vi se, det är för tidigt att säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.