Knytnävsslag mot halsen, stolsben som används som vapen eller fyllda läskburkar som kastas mot personalens ansikten. Det är några av sakerna som drabbat personalen på SiS under året.
– Våld och hot är ju vanligt förekommande hos oss, det vet vi. Men man upplever att det har blivit mycket tuffare. Det är en tuffare jargong, det sker mycket mer våldsamheter idag, säger Jimmy Haller.
Han är huvudskyddsombud på SiS och har nära kontakt med personal och skyddsombud som jobbar ute på institutionerna.
Nu vittnar de som jobbar om en allt hårdare arbetsmiljö där knytnävar, sparkar, spottloskor och slag mot ansiket blivit en del av deras vardag. SiS tvångsvårdar unga med psykosociala problem och missbrukare på låsta institutioner och här jobbar ungefär 5.000 personer. Förra året kom det in 1.897 anmälningar om våld och hot mot personalen till SiS interna händelserapporteringssystem. Men bara en handfull har anmälts till polis eller Arbetsmiljöverket.
Knytnävsslag och läskburkar mot ansiktet
Här är några exempel på händelser som inträffat på olika SiS-institutioner under september månad. Ingen av händelserna har blivit polisanmälda.
”Så slår ungdomen mig med en knytnäve som träffar mig över ögat och på kinden. Samtidigt faller jag bakåt och slår i huvudet i en vägg”
”Ungdom får även fatt i en oöppnad läskburk som ungdom kastar med kraft och träffar den anställdas ansikte.”
”När jag är på väg att resa mig upp för att hjälpa den andra ungdomen smäller den första ungdomen sin knytnäve i min mun”
”Efter en kort tid kommer han in igen och kastar het vätska i ansiktet på lärare. Vätskan träffar även andra elever och digital utrustning.”
Jimmy Haller menar att många av ungdomarna som blir hänvisade till SiS idag mår sämre och har svårare psykosociala problem.
– Skyddsombudet tycker att de som blir inskrivna på institutionerna idag är svårare och mer komplexa fall. Man har ofta sjukdomsbilder i bakgrunden.
Skulle du säga att det är säkert att jobba på SiS?
– Svår fråga... Vi jobbar ju väldigt mycket med säkerhet, vi gör väldigt mycket. Men det händer ju också mycket saker. Så att vi har personal som kan känna sig otrygg och osäker, det har jag full förståelse för, säger Jimmy Haller.
Få händelser polisanmäls
SiS egna arbetsmiljöpolicy säger att våld inom myndigheten är lika oacceptabelt som i samhället i övrigt. Men trots det anmäls sällan våldshändelser till polis eller Arbetsmiljöverket. Vid en stickprovskontroll gjord av skyddsorganisationen inom SiS i det interna händelserapporteringssystemet visar det sig att av 51 händelser vid våld riktat mot huvudet, polisanmäldes bara två av fallen.
– Det är arbetsgivarens ansvar att anmäla till polisen och Arbetsmiljöverket, säger Jimmy Haller.
Men varför gör de inte det då?
– Jag tror att man är osäker när man ska göra det, på vilken nivå och vilken grad man ska ha uppnått för att göra en anmälan.
Räcker inte en knytnävsslag?
– Ja, jag tycker det, säger Jimmy Haller.