Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Foto: Henrik Montgomery / TT

Sjöstedts huvudvärk: Kritik och tunga avhopp

Uppdaterad
Publicerad

Är Vänsterpartiet mansdominerat och toppstyrt? Den senaste tiden har flera av partiets mest tongivande kvinnor lämnat, samtidigt som flera har kommit med svidande kritik mot ledningen. SVT:s Agenda listar några av de senaste turerna.

Kritiken

Rossana Dinamarca, riksdagsledamot och partiets feministiska talesperson berättade i en intervju med Svenska Dagbladet den 4 februari, att hon känt sig osynliggjord som kvinna och att mångfalden i partiet inte syns.

Agenda

– Titta på vem partiet lyfter i sociala medier. Det är bara Jonas i princip. Är det inte han så är det andra män, och det är mycket vitt, sade Dinamarca.

Anklagelser om toppstyrning har hörts tidigare. I oktober förra året lämnade Wiwi-Anne Johansson riksdagsgruppen i protest och skrev i ett brev till sina partikamrater:

”Att jag väljer att sluta beror enbart på att jag inte trivs i gruppen med den toppstyrning som utvecklats över tid. Att vi saknar strukturerade arbetsformer, att ledamotsstödet efter omorganisationen har utarmats, att härskartekniker som osynliggörande och liknande har fritt spelrum.”

Rossana Dinamarca tycker att Vänsterpartiet har problem med sin feministiska profil. Foto: TT

Avhoppen

Det är flera kvinnor på ledande positioner i partiet som lämnat sina poster.

Samma dag som artikeln med den hårda kritiken publicerades meddelade Dinamarca att hon tänker lämna rikspolitiken. Hon menar dock att avhoppet inte hänger samman med kritiken utan för att hon länge velat göra något annat.

Förutom Rossana Dinamarca och Wiwi-Anne Johansson så har även vice partiordförande Ulla Andersson meddelat att hon lämnar partistyrelsen och det verkställande utskottet. Orsaken är inte missnöjdhet utan för hög arbetsbelastning och Ulla Andersson tänker fortsätta som partiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Det är även män som lämnat Vänsterpartiet. I mars 2017 valdes partiets utrikespolitiska talesperson Hans Linde till ny förbundsordförande för RFSU och meddelade att han lämnar politiken.

Ohly-bråket

Tidigare partiledaren Lars Ohly valde också att lämna partiet efter att han portats från alla partiarrangemang. Bakgrunden är att Ohly anklagats för att ha trakasserat en kvinna sexuellt på en fest med partiet. Ohly erkände att han varit för efterhängsen men nekar till anklagelsen och menade att partiledningen varit snabba med att peka ut honom som förövare och ”valt bort” honom.

Förre V-ledaren Lars Ohly blev besviken på Jonas Sjöstedt. Foto: TT

Inflytandet

Som om inte det tidigare nämnda vore nog så finns en risk att Vänsterpartiet kommer att få minskat inflytande – även om partiet skulle gå framåt i riksdagsvalet. Det menar bland andra Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Om blockpolitiken skulle upphöra efter valet så skulle Vänsterpartiet få mycket mindre inflytande än vad man har haft historiskt, säger han till SVT.

Sjöstedt i Agenda

Riskerar Vänsterpartiet att förlora sina feministiska väljare? Partiledare Jonas Sjöstedt (V) är gäst i Agenda, söndag 21:15 i SVT2 eller i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet